I díky výsledkům 8. kola F:L ostatním uniká pětice týmů

V 8. kole F:L vedoucí týmy potvrdily svoji kvalitu, při pohledu na aktuální tabulku z první šestice nezískal tři body jen Baník Ostrava a to proto, že jeho soupeřem byla pražská Sparta, také součást vedoucí skupiny a oba týmy vyhrát samozřejmě nemohly. Branek padlo suverénně nejméně v letošním ročníku, konkrétně 16, 4 utkání skončila nejtěsnější výhrou 1:0.

V několika předchozích komentářích jsem se zmínil o tom, že fotbal se hraje na góly a není důležité procento držení míče. Z toho vyplývá i nutnost hrát po zisku míče rychle, přímočaře s tlakem do zakončení. Všichni trenéři totiž víme, že klíčové pro úspěšný výsledek je chování hráčů v pokutových zemích před brankou soupeře nebo před tou svojí. A s tím souvisí kromě mnoha jiných věcí efektivita hry. A v tomto kole hned několik trenérů konstatovalo a měli pravdu, že si jejich hráči vypracovali daleko více brankových příležitostí než soupeř, ale naplno bodoval právě on.

Konkrétně to platilo o utkání Dukly Praha s Libercem, kdy hráči Liberce několikrát nedotlačili míč do branky ani z jednoho metru a na druhé straně Dukla vstřelila dvě branky, i když ta druhá z vymyšleného pokutového kopu. Potvrzuje to i poměr rohových kopů 3:9 pro Liberec, ale tři body pro Duklu. Tři získané body Dukly jsou velmi cenné a také pro nového trenéra Skuhravého, který tak předal hráčům Dukly jasný argument, že jeho fotbalová vize a herní strategie má smysl a to je vždy pro nového trenéra klíčová věc. Navíc vedení klubu a určitě i trenér Skuhravý správně vyhodnotili dosavadní největší problém týmu a tím byla obranná fáze. Tým obdržel hodně branek, proto klub zpevnil obranu zkušeným slovenským hráčem Ďuricou a cizincem Rasporovičem. Určitě se na výhře podílela i změna v rozestavení. I Dukla bude zřejmě hrát pod trenérem Skuhravým na tři stopery, jak to hrál s Opavou a výhra je k tomu obrovskou vzpruhou.

Dalším týmem, který doplatil na nízkou efektivitu své hry byl Jablonec v utkání s Mladou Boleslaví na domácím stadionu při prohře 0:3. Podle vyjádření hráčů Jablonce oni svoje šance neproměnili a mladoboleslavští z minima vytěžili maximum = vysoká efektivita. Opět poměr rohových kopů 8:0 pro Jablonec, střely na branku 8:4, ale body pro Mladou Boleslav. Pro hráče Jablonce to je druhá prohra za sebou a před zahájením skupinové fáze Evropské ligy to není nic příjemného.

O svoji nízké efektivitě a vysoké u soupeře mluvili trenér Nádvorník i hráči Karviné při prohře 1:2 v Teplicích a opět to potvrzuje poměr rohů 4:10 a střely na branku 4:8 pro Karvinou. Já vím jsou to jen statistická čísla, ale ta potvrzují minimálně herní aktivitu a v těchto případech i nízkou efektivitu.

Naopak existují také utkání, kde je při jeho sledování jasné, že kdo dá gól vyhraje. A to bylo utkání Bohemians se Zlínem a Příbrami se Sigmou Olomouc. Klokani se připravili o bodový zisk neproměněným pokutovým kopem mladého Haška a nejtěsnější prohrou 0:1 a Sigma v první půlhodině neproměnila několik šancí a ve druhém za to pykala rozhodující a jedinou brankou utkání.

Viktoria Plzeň s vypětím všech sil porazila proměněným pokutovým kopem Hrošovského v závěru utkání nováčka z Opavy 1:0, ale bylo to utkání, kde těch branek v síti Opavy mohlo a mělo být více. Nakonec rozhodl videorozhodčí a na jeho pokyn hlavní rozhodčí a podle mého názoru rozhodli správně. Opavský hráč Zapalač sice nechtěně, ale opravdu zahrál evidentně rukou. Naopak několik minut před tím byla plzeňskému Krmenčíkovi neuznaná branka pro ofsajd, který byl možná centimetrový, ale takové situace by se měly pouštět a branku uznat.

Našlapaná Slávia vyhrála v Uherském Hradišti s týmem Slovácka 1:3 a potvrdila tak svoji dominanci nejen v tomto utkání, ale v celé lize. I přes několik absencí ze zdravotních důvodů i díky širokému kádru hráčů vyhrála suverénně a zaslouženě, což uznal i trenér Kordula. Se svým týmem hrál proti Slávii dle svých možností sympaticky odvážně, ale zejména na konci utkání zbytečně tvrdě jednak za hranicí pravidel a hlavně nebezpečně z hlediska zranění soupeře a to by měli mít na zřeteli všichni hráči, protože by se jim mohlo stát něco podobného třeba hned za týden.

Asi nejočekávanější utkání se hrálo v Ostravě, kam na vyprodaný stadion ve Vítkovicích (přes 14 tisíc diváků) přijela pražská Sparta. Utkání mělo správnou atmosféru na hřišti i v hledišti, hrálo se tvrdě, ale v rámci pravidel, utkání mělo všechno, co má mít. Jen výsledek 0:1 pro Spartu zaplněný stadion určitě nepotěšil. Sparta i tímto utkáním potvrdila, že se postupně konsoliduje a zapojí se zcela jistě do hry o medailové příčky. To se dozvíme v dalších kolech.

Komentáře nejsou povoleny.