Vyhodit trenéra kolo před koncem? Pro Luboše Vlka žádný problém

Přiznám se, že i mě překvapilo odvolání trenéra Karviné Josefa Muchu a jeho asistenta Ivana Kopeckého. Aktuální situaci v Karviné neznám, mám na mysli atmosféru v kabině, vztah hráčů a trenéra apod. Vnímám tento tah jako zoufalou snahu něco změnit před veledůležitým utkáním o záchranu v nejvyšší soutěži v posledním kole v Jihlavě, což je pro trenéra Muchu a jeho asistenta docela nepříjemné, ale určitou, opakuji zoufalou logiku to má.

Jenže pan Vlk jednou odvolal trenéra svého týmu proti veškeré sportovní logice, ale s jasným osobním motivem. Samozřejmě to bylo na úkor odvolaného trenéra. Ano, správně tušíte, že tím trenérem jsem byl já. V sezóně 2008-2009 jsem byl angažován klubem FC Vítkovice asi v 11.kole podzimní části II. ligy. Tým byl v beznadějné situaci. Sportovním ředitelem byl pan Vlk. Až po svém nástupu jsem zjistil, že problémem číslo jedna jsou finance. Tým Vítkovic jsem přesto v soutěži zachránil a pan Vlk mě s nadsázkou nazýval trenérským kouzelníkem. V záchranu totiž nevěřil ani on. Pro trenéra, tedy pro mě, to byla velmi složitá práce, kromě přípravy na mistrovská utkání mně ubíraly spoustu energie debaty a schůzky s hráči a přesvědčování, že stávkovat není dobré řešení ani pro ně a ani pro klub.

Po úspěšné sezóně jsem dostal nabídku trénovat Jihlavu, což jsem bral jako krok výš ve své kariéře, jenže ve Vítkovicích jsem měl ještě rok smlouvu a pan Vlk mě nepustil s vysvětlením, že zřejmě nebudou peníze ani v nadcházející sezóně a všichni by mu vyčetli, že úspěšného trenéra pustil jinam. Zůstal jsem a výplaty hráčům nechodily znovu. Makal jsem i za této situace, proto mě šokovalo rozhodnutí pana Vlka odvolat mě kolo před koncem podzimní části soutěže. Tenkrát to poslední utkání podzimu už beze mne tým prohrál, ale pro mě bylo šokující zjištění pravé příčiny mého odvolání.

V neutěšené ekonomické situaci klubu se jeho vedení podařilo přesvědčit majitele firmy Vítkovické železárny pana Světlíka, jinak hlavního mecenáše klubu, že se zaručil poskytovat finanční prostředky na základní platy hráčů, realizačního týmu a zaměstnanců v jarní části soutěže až do jejího skončení, tedy 30.června. No a pana Vlka napadlo, že by za této situace mohl ušetřit mým odvoláním jednu výplatu, za trenéra formálně nominoval sebe (jakou pozici vykazoval na výplatní listině nevím), trenérskou práci ovšem vykonával jeden z trenérů tuším od mládeže a on i díky svojí trenérské licenci UEFA Pro jen všechno zastřešoval ze své kanceláře. A myslíte si, že nějak řešil, že mě připravil o práci a vypořádání s bývalým trenérem dle smlouvy? Ani náhodou. Tahanice trvaly dlouho včetně arbitráže. Zkrátka to byl podraz, na který se nedá zapomenout a připomnělo mi to po času odvolání trenéra Muchy kolo před koncem HET ligy, i když tentokrát je motivem ne ušetřit za plat trenéra, ale zachránit pro Karvinou nejvyšší fotbalovou soutěž. Zda se mu to podaří uvidíme zítra, kdy se hraje kompletní poslední kolo HET ligy.

Komentáře nejsou povoleny.