V závěrečném 16. podzimním kole probíhal doslova boj o poslední body

Ano, je tomu tak každou sezónu. V posledním podzimním kole má každý z týmů kromě klasické motivace ještě jednu navíc. Tím je snaha před dlouhou zimní přestávkou napravit nenaplněné předsezónní předpoklady a představy týmů nebo naopak nepokazit eventuálně potvrdit nečekaně úspěšnou bilanci svého týmu. A podle vylosování šlo v tomto smyslu v každém utkání o hodně, především domácím týmům a na výsledcích se to zcela jasně potvrdilo. Dokonce i fakt, který s tím většinou souvisí, že dochází k zásadní chybě rozhodčího, která zásadně ovlivní výsledek utkání. Tím mířím k utkání pražské Slávie s Baníkem Ostrava, kde hlavní rozhodčí 5 minut před koncem upřel ostravskému týmu jasný pokutový kop, který by pravděpodobně stál domácí Slávii 2 body, které by tomuto týmu v boji o druhé místo mohl hodně chybět. První místo je už dnes totiž obsazené Viktorií Plzeň.

Samozřejmě i mě, při sledování oprávněně, i když trochu teatrálně se zlobícího Milana Baroše, legendu ostravského Baníku, napadlo, že před týdnem se takto měli možnost zlobit hráči Karviné, když v Ostravě obdrželi dokonce obě neregulérní branky a v obou měl prsty právě Milan Baroš, tu druhou dokonce vstřelil. Často i svým svěřencům tak trochu s nadsázkou tvrdím, že ten fotbalový nahoře vše sleduje a rozděluje všem spravedlivě a tento moment to potvrzuje. Ve skutečnosti jsem přesvědčen, že k takovým fatálním chybám ze strany rozhodčích by docházet nemělo. Proto samozřejmě i já vítám používání videa ve fotbalu, což se i v tomto kole poprvé v české nejvyšší soutěži stalo. V utkání Sparty s Mladou Boleslaví potvrdil videorozhodčí správnost rozhodnutí hlavního rozhodčího o uznání první branky Sparty. Konkrétně, že míč už byl celým objemem za brankovou čárou.

Je jasné, že pokud by video fungovalo ve zmíněných utkáních v Karviné a na Slávii, tak Baník Ostrava by měl z obou utkání a v tabulce ligy o 2 body méně, Karviná o 3 body více a Slávie o 2 body méně. A hlavně by to bylo spravedlivé rozdělení bodů, i když výsledek fotbalového utkání nebývá vždy spravedlivý, ale nemělo by to být s přispěním chyby rozhodčího.

Přesto, že nejvíce to vře na čele a v závěru prvoligové tabulky a v tomto kole se hrála s napětím očekávaná utkání, tak u mě byl největší zájem upřen k utkání dvou ze tří největších pozitivních překvapení v tomto ročníku, konkrétně utkání Slovanu Liberec se Sigmou Olomouc. Domácí vyhráli nejtěsnějším rozdílem 1:0. Jsem přesvědčen, že skvělé výsledky obou týmů jsou zásluhou především jejich hlavních trenérů libereckého Trpišovského a olomouckého Jílka. Oni totiž dokázali vtisknout svému týmu systém, který je na první pohled vidět. Dokázali vytvořit správnou volbou hráčů soudržný tým, disciplinovaný v plnění si povinností na hřišti v organizaci hry a navíc velice perspektivní. Olomoučtí se v tomto utkání museli vyrovnat s absencí klíčových hráčů Chorého pro 4 ŽK a Falty pro nemoc a nebyli daleko od vyrovnání. Není náhodou, že na rozhodující brance Liberce se podíleli oba krajní obránci, levý Kerbr centroval a pravý Coufal hlavou skóroval. Aktivita krajních obránců je jedním z principů moderního fotbalu.

Dalším je rychlé přepínání po ztrátě a nebo zisku míče. Proto padá v současném fotbalu nejvíce branek po rychlém protiútoku, což je další princip moderního fotbalu. A to je jedna z parádních disciplín suveréna nejvyšší soutěže Viktorie Plzeň. Potvrdil to do novinářského mikrofonu po vítězném utkání 2:0 s Jabloncem její kanonýr Krmenčík, který vstřelil obě branky. Přitom ta první po rychlém protiútoku, kdy vyzrál společně s Kolářem na šestici hráčů Jablonce díky skvělé průnikové přihrávce načasované přesně do pohybu skórujícího Krmenčíka byla vzorová. Plzeň si tak nepokazila v posledním kole neuvěřitelnou bilanci 46 bodů v 16-ti utkáních podzimního programu. To už asi v budoucnu nikdo nezopakuje a navíc je tak rozhodnuto o mistrovském titulu v sezóně 2017-2018.

Jenže velký zájem je i o druhou příčku, která zaručuje kvalifikaci o Ligu mistrů. Výhrou se Sigmou se o ni přihlásil Liberec, díky pomoci rozhodčího i Slávie Praha a ráda by se do dostihů o stříbro zařadila i pražská Sparta. To se jí povedlo po jasné výhře 3:0 s Mladou Boleslaví, ale nutno říci naprosto nevýraznou Mladou Boleslaví hrající bez zřejmé koncepce tzv. na náhodu. A nepomohla ani přítomnost prezidenta klubu Dufka na střídačce v kolonce „masér“. Z utkání jsem měl přesto dojem, že Sparta získává svoji tvář, nejvíce se mi líbili „ostré kraje“ Plavšič vpravo a Vatajelu vlevo podporované krajními obránci Zahustelem a Čivičem. Naopak já dlouhodobě nevnímám jako nadprůměrného hráče mladého Frýdka a nebylo to jinak ani v tomto utkání. Jen dodám, že všechny branky padly po centrech do pokutového zemí, a máme tady další princip moderního fotbalu.

Druhá polovina utkání tohoto kola se týkala spodní poloviny tabulky, z toho ve dvou případech dokonce obou soupeřů. Jedno takové klíčové utkání tzv. o šest bodů se hrálo v Uherském hradišti, kde domácí Slovácko přivítalo Jihlavu a dokázalo otočit skóre po první obdržené brance (před tím ještě Zajíc neproměnil pokutový kop) na výhru 2:1. A to je pro trenéra a především pro hráče dobrá zpráva. I přes nezdar při penaltě, s následnou obdrženou brankou nakonec důležité tři body zůstaly na Slovácku. Naopak v Jihlavě budou mít na očích poslední místo v prvoligové tabulce celou zimní přestávku a starostí se záchranou nad hlavu. Na Slovácku nezvládli během podzimu několik utkání i přes dobrý výkon bodově, tentokrát to bylo jinak.

Další moravské derby o důležité body se hrálo v Brně, kde nový trenér Pivarník zavedl v týmu pořádek a disciplínu, oživil kanonýra Škodu a věřili si i na Zlín. Nakonec to stačilo jen na jeden bod, ale i ten se bude v boji o záchranu počítat. Střelecky se v dresu Zbrojovky opět prosadil mladý junior Zikl a to je zřejmě cesta, jak postupně pozvednout tým do budoucna.

Velmi důležité utkání hrála Karviná na domácím stadionu s Bohemians. Po křivdě před týdnem v utkání s Baníkem Ostrava se nabízely před utkáním dvě varianty. Bezmoc a hlavy dolů hráčů Karviné nebo naopak zvýšená motivace ve snaze ukázat, že hráči mají na víc a nezasloužili si prohrát v Ostravě. Naštěstí pro všechny v Karviné platila varianta č.2 a zasloužená výhra 1:0, která se zrodila v závěru utkání. A jsem si jistý, že v Karviné, kromě zisku tří bodů, jsou nejvíce rádi, že Baník Ostrava je v tabulce pod nimi.

Jediné utkání bez přímého vlivu na pohárové či sestupující umístění v tabulce se hrálo v Praze na Dukle, kde domácí tým ještě v letošním ročníku neprohrál a venku naopak nevyhrál. Jenže tentokrát to bylo úplně jinak a tepličtí si odvezli tři body za výhru 0:2.

Na závěr ještě jednu poznámku. Zaujalo mě pozápasové vystoupení trenéra Stramaccioniho na tiskové konferenci po utkání s Mladou Boleslaví a jeho hodnocení české nejvyšší soutěže. Řekl, že jeho úroveň ho překvapila a byla pro něj dobrou školou. Že udělal chyby, ale poučil se z nich.

Zaujalo mě to proto, že já jsem z jeho mnoha kroků a rozhodnutí během podzimu tento dojem měl a psal jsem o tom již po několika kolech HET ligy. Konkrétně, že nejen trenér Stramaccioni podcenil kvalitu naší nejvyšší soutěže, ale i jím přivedení fotbalisté. Proto budou zajímavé konkrétní kroky, které pro zúžení hráčského kádru následně provede. Ale to už bude další téma v novém roce 2018.

Komentáře nejsou povoleny.