První jarní kolo je vždy očekáváno s velkým zájmem a také nervozitou

Ano, je to tak, jak jsem napsal v nadpisu tohoto mého komentáře k 17. kolu naší nejvyšší fotbalové soutěže. A platí to nejen pro ni, ale i pro nižší soutěže. Na fotbal se po dlouhé zimní přestávce těšíme, ale jsme plni očekávání, jak se jednotlivé týmy na jarní část nejen připravily, ale zda se jim podařilo adekvátně doplnit nebo dokonce posílit svůj kádr fotbalistů.

A netýká se to jen fotbalových expertů a diváků, ale také trenérů, funkcionářů a samotných hráčů. My trenéři totiž dobře víme, že vytvořit fungující tým není jen otázka fotbalové kvality a typologie fotbalistů, ale i lidské stránky hráčů, což se v minulosti v českém fotbalu podceňovalo. Dokonce se ještě nedávno tvrdilo, že výborný fotbalista musí být tak trochu problémovým. Dnes už všichni ví, že je to právě naopak a prosadí se jen fotbalisté s maximální ctižádostí, zarputilostí a touhou se zlepšovat. Je tedy třeba, aby noví hráči zapadli do týmu po všech stránkách.

Sledoval jsem proto se zájmem průběh zimní přípravy našich prvoligových týmů, výsledky přípravných utkání, ale současně jsem si uvědomoval, stejně, jako i zcela jistě trenéři těchto týmů, že přípravná utkání a jejich výsledky nelze přeceňovat. Ani ty vítězné, ani prohrané. Často forma a výsledky týmu v mistrovských utkáních neodpovídají fungování v přípravném období. A platí to na obě strany, tedy po příznivé přípravě i nepříznivé.

V utkáních v rámci přípravného období jsou oba soupeři především v jiné fázi přípravy, mají různý počet hráčů v potřebné kvalitě a při prostřídání se vzájemné možnosti a kvalita mění, každý soupeř měl jiný program v náplni tréninků bezprostředně před vzájemným utkáním atd. V pozitivním i negativním směru to zažil asi každý trenér, včetně mě. Pozitivní průběh přípravného období totiž pozitivně naladí až škodlivě všechny okolo týmu včetně vedení klubu, příznivců i novinářů.

Proto mě před prvním jarním kolem zajímalo, kromě samotných výsledků a formy týmů i vytížení a výkony nových posil v jednotlivých týmech, zejména těch, kteří budou hrát o nejvyšší příčky. Vždy totiž tvrdím, že o mistrovském titulu, účasti v evropských pohárech či o sestupu se rozhoduje již v přípravném období právě ve schopnosti a citu pro vhodné doplnění týmu a vytvořením správné chemie směrem k týmovosti a soudržnosti, která je v dnešním fotbalu důležitá.

Nejvíce přestupů během této sezóny realizovala pražská Slávia. Při výhře 2:0 s Jihlavou měla zejména v prvním poločasu výraznou převahu a z nových hráčů nastoupili v základní sestavě dva Češi stopér Lüftner a pravý záložník Sýkora, třetím byl Nor Flo. Lépe se evidentně aklimatizovali první dva, určitě i díky znalosti české ligy, která je po taktické stránce velmi kvalitní soutěží a cizinci v první fázi svého působení při minimu času a prostoru pro svoji hru mají problém se přizpůsobit. Další zimní posila Tecl nastoupil během utkání a Chorvat Alvir na svoji šanci musí čekat.

Týmy Sparty i Plzně sice své soupeře porazily (Sparta v derby Bohemians 1:0 a Plzeň poslední Příbram stejným poměrem), ale výkonem zrovna neuchvátily. V dresu Sparty nastoupil poprvé španělský fotbalista Néstor. Sice potvrdil, že fotbal hrát umí, ale závěrečného hvizdu rozhodčího se na zeleném trávníku nedočkal. V 68. minutě ho vystřídal Juliš. Mladý Sáček sice není úplně nový hráč, ale v „A“ mužstvu prakticky ano a hrál od 1. do závěrečné minuty, což znamená, že svoje úkoly splnil. Rumunská posila Vatajelu se do utkání nezapojil

V týmu Viktorie Plzeň se se zájmem čekalo, co předvede rakouský světoběžník a internacionál Ivanschitz. Podobně jako Néstor potvrdil, že s míčem si rozumí, ale dvě velké šance neproměnil a utkání nedohrál. I tady je evidentní, že sehranost s celým týmem pokulhává, ale zlepšení se u něj dá zcela jistě očekávat. Zlínský stoper Hájek a Slovinec Janža do utkání nezasáhli.

Zlín uhrál cennou bezbrankovou remízu v Liberci. I tady musel trenér nejlepšího moravského týmu najít náhradu za vzpomínaného Hájka a také Harise Harbu. Trenér Páník si s tím určitě poradí. Na postu stopera nastoupil Srb Gajič a do ofenzívy přišel Francouz Beauguel. V Liberci ovšem nehrál.

Domácí nastoupili prakticky s novým týmem díky odchodu 11-ti hráčů. Naopak kádr doplnili už zkušení ligoví hráči Voltr, Potočný, Kúdela, Mikula, a na poslední chvíli Slávista Souček. Je jasné, že mužstvo se musí sehrát, což chvíli potrvá ale času trenér Trpišovský moc nemá.

V další bezbrankové remíze v utkání Slovácka s Jabloncem zaujal křídelní hráč Slovácka Tetteh z Ghany. Je to nejen rychlý hráč, ale i vysoký a silný a ve svých 19.ti letech velmi perspektivní. V dresu Jablonce nastoupil Srb Jankovič a odehrál 90 minut.

Do Karviné pro remízu 1:1 si přijela Mladá Boleslav. Domácí nastoupili s posilami Dresslerem, a kanonýrem Wágnerem v základní sestavě a po kvalitním výkonu si připsali do tabulky jen jeden bod.

Ambiciózni Mladá Boleslav získala v zimní přestávce do svého už hodně nabitého kádru stopera Stronatiho a útočníka Železníka a ona nastoupili v základní sestavě.

Hradec Králové na domácím na poslední chvíli rozmrzlém zeleném (vlastně žlutém) trávníku odevzdal body pražské Dukle po prohře 0:2, i když v sestřihu utkání bylo vidět, že mnoho šancí hradečtí neproměnili. Hostující Dukla provedla přes zimu menší čistku v kádru, odešli zejména cizinci, tedy dražší hráči. Posilou bude určitě útočník Holenda, který nastoupil i v Hradci Králové.

Do Teplic přijelo Brno po nepovedeném podzimu potřebné každého bodu pro odpoutání se z nebezpečných sestupových příček. Bod za remízu 1:1 si díky vlastnímu gólu teplického Vondráčka nakonec odvezlo a pomohl mu k tomu i návrat lídra mužstva Pavla Zavadila, což je vlastně po dlouhodobém zranění velká posila. Podobnou posilou je i uzdravený konžský útočník Litsingi. Dalším pozitivem pro trenéra Habance je udržení kanonýra Michala Škodu. V základní sestavě nastoupil také Nigerijec Ashiru.

V teplickém mužstvu se představili noví hráči Australan Šušnjar, z Brna přestoupil Hyčka a z Plzně přišel na hostování Kučera.

Z výčtu nových fotbalistů v české nejvyšší soutěži, kteří nastoupili za své nové týmy, a mnozí nastoupí v dalších kolech, je evidentní, že jejich počet rok od roku narůstá. Příčinou jsou ekonomické podmínky našich nejsilnějších klubů, které se pomalu zlepšují. Daleko větší procento přestupů do naší ligy se týká zahraničních hráčů. Svědčí to jednak o zkvalitní práce v oblasti skautingu v našich klubech, ale také o nižší ceně zahraničních hráčů a pokud se týká doplňování hráčů v klubech s evropskými ambicemi, tak nedostatečná kvalita v české nejvyšší fotbalové soutěži.

Nerozehranost všech týmů v prvním únorovém kole se projevila také na počtu vstřelených branek. V osmi utkáních jich padlo jen 12 a to je nejnižší počet v letošním ročníku ePojisteni ligy. Snad to bude příště lepší.

Komentáře nejsou povoleny.