Losování EURO 2016 a evropských pohárů mně připomněla skvělé zážitky

V sobotu jsem netrpělivě čekal na soupeře našeho reprezentačního mužstva ve skupině na EURO 2016 ve Francii. Doufal jsem, že k nám bude los tak příznivý, jako při EURO před čtyřmi lety v Polsku a na Ukrajině, kdy jsme se ve skupině utkali s Ruskem, Řeckem a Polskem a náš tým hrál všechna tři utkání ve Wroclavi. Nemusel tedy vůbec k utkáním cestovat a navíc bylo dějiště našich utkání velmi dobře dostupné pro české fanoušky jen několik kilometrů od našich hranic.

Nalosované soupeře pro letošní EURO považuji za jednu z nejhorších variant, která v osudí byla. Všechny tři týmy, Španělsko, Chorvatsko i Turecko, mají totiž kromě vysoké kvality ještě jednu charakteristiku společnou. Jsou to týmy, jejichž fotbalisté skvěle ovládají míč, dnes se tomu říká, že jsou silní na míči. A takoví soupeři nám nikdy nevyhovovali. Sleduji tuto charakteristiku již dlouhodobě. Podle mého názoru je to proto, že český fotbalista nikdy nevynikal nadstandartní kvalitou v ovládání míče, včetně reprezentace, a proto vždy těžil z dobré organizace hry a z dobrého napadání hráče soupeře s míčem a následného rychlého protiútoku. Zkrátka na míči jsme byli a jsme dlouhodobě slabší. Vylosovaní soupeři jsou právě v této fotbalové disciplíně jedni z nejlepších a to znamená, že zisk míče bude pro nás nesmírně složitým úkolem a v takové situaci se naše snaha mine účinkem a co je ještě horší může se otočit proti nám.

Jeden z mnoha příkladů bych uvedl naše první utkání na EURO 2012 v Polsku proti Rusku, kdy trenér Bílek zvolil proti kvalitnějšímu soupeři podobný způsob hry, tedy se snahou být aktivní na míči a Rusové nás potom po našich ztrátách trestali brankami a mnoha dalšími vyloženými šancemi. Jedno pozitivum však i já vidím. Tím je současný trenér české reprezentace Pavel Vrba, který zcela jistě zvolí takovou taktiku a zápasovou strategii, která povede reálně k příznivému výsledku.

Utěšovat se tím, že Španělé přestavují tým, že neuspěli na mistrovství světa (proto budou mít obrovskou motivaci), že Chorvaté jsou náladoví a netvoří soudržný tým (možná v sezóně, ale určitě ne na takovém turnaji, jako je EURO), že Turci jsou nedisciplinovaní? Tak na to zapomeňte, protože jejich trenér Fatih Terim nic takového nepřipustí. U něj se ještě zastavím.

EURO 2008 V Rakousku a Švýcarsku jsem totiž prožil celé ve Švýcarsku jako spolukomentátor na TV Prima, která tento turnaj vysílala. Měl jsem možnost sledovat turnaj z blízka, pendloval mezi Ženevou, Basilejí a Bernem a za nejlepšího trenéra celého turnaje jsem si pro sebe vyhlásil právě trenéra Turků Terima. Turci se totiž probojovali až do semifinále (přes nás po zvratu ze stavu 0:2 na 3:2) přesto, že v celém turnaji byli jen 5 minut v času do 90. minuty utkání bez nastavení ve vedení. 4 minuty v semifinále s Německem, 1 minutu s Českem a při další výhře ve skupině se Švýcarskem padla vítězná branka v nastavení a ve čtvrtfinále s Chorvatskem vyrovnali v poslední minutě prodloužení. Utkání tedy zvládali díky nesmírné bojovnosti, ale také především díky skvělému koučinku trenéra Terima. Mám na mysli střídání, změna stylu hry podle průběhu utkání i terénu, aktivní koučink atd. Není náhoda, že Turci začali naši kvalifikační skupinu na letošní EURO špatně a až po třech kolech přišel k týmu trenér Terim a výsledkem byl postup do baráže na úkor Nizozemska a nakonec i postup na EURO 2016.

Na závěr dodám, že našemu týmu budu fandit ze všech sil, ale na náš postup bude určitě v sázkových kancelářích dost vysoký kurs a pokud se to podaří, tak to bude velký úspěch. Určitou výhodou pro všechny účastníky by mohla být možnost postupu i ze třetího místa ve skupině pro čtyři z nich.

Další losování proběhlo v posledních dnech. Jednalo se o klubové evropské poháry. Česko na něm zastupovala Sparta Praha, která postoupila do vyřazovací jarní fáze Evropské ligy. Při sledování tohoto losovacího ceremoniálu jsem si nemohl nevybavit moje dvě účasti na této slavnostní akci. Jako jeden ze zástupců Sigmy Olomouc jsem jel dvakrát na losování s kolegou Kubíčkem osobním automobilem. Bylo to zajímavé dobrodružství. Byli jsme v jednom případě ve velké časové tísni. Rozepsal jsem časový rozpis tak, abychom nepřijeli pozdě a měli čas pod kontrolou. Před Ženevou jsme se na benzince převlékli do obleků a do sálu jsme vpluli v času 11:55 hodin. Losování mělo začátek ve 12:00 hod.

Tenkrát nám pro Sigmu nalosovali bundesligový Hamburg, což bylo terno sportovní i ekonomické. Navíc tenkrát Sigma pod trenérem Brücknerem věhlasného soupeře vyřadila, i když s pomocí zmrzlého terénu na dnešním Andrově stadionu. Vyhrála ještě před tím i v Hamburku díky akci Pavla Hapala, který posadil na zadek celou obranu a skóroval.

Sparta takové štěstí tentokrát neměla. Postupně z misky, v které se nacházeli míčky se soupeři pro Spartu mizely postupně ty s těmi atraktivními a nakonec Spartě vylosovali FK Krasnodar. Ruský tým, který jednak není atraktivní pro diváky, je poměrně daleko a hlavně je velice silný. Kurz na postup Sparty bude opět vysoký, ale šance tady určitě je. Sparta je totiž zkušeným týmem a navíc předpokládám, že v zimních rošádách získá typologicky vhodnější hráče, než které momentálně v jejím kádru má. Jsou to sice dobří fotbalisté, ale stejné typy. Chybí jí agresívnější, silovější a dravější fotbalisté. První ohlášený příchod a odchod svědčí o tom, že to ve Spartě vědí. Přišel Zahustel z Mladé Boleslavi a odešel Hušbauer do Slávie. Snad ho tam nečeká osud trenéra Straky. Neměl by, protože Hušbauer nikde neplácal, že je Sparťan tělem i duší a podobně.

Komentáře nejsou povoleny.