V 6. kole Synot ligy proběhlo všechno v normálu s jednou výjimkou

Po třítýdenní přestávce jsme se zcela jistě všichni těšili na pokračování naší nejvyšší fotbalové soutěže.

V prvních pěti kolech jsme mohli vidět hodně překvapivých výsledků, hodně branek (v průměru lehce přes tři na utkání) i zvyšující se divácký zájem (kolem 5.5 tisíc na utkání). V tom očekávaném 6. kole se tento pozitivní statistický trend potvrdil. Za zády brankářů se ocitlo 25 míčů, což je průměr 3,1 na utkání a celková návštěva se zastavila na počtu 41 tisíc s průměrem 5.130 diváků na utkání. Tentokrát se ovšem podle mého názoru nestalo výsledkově žádné velké překvapení.

Možná i proto je nejvíce skloňovanou událostí tohoto kola výhra Viktorie Plzeň v Příbrami 0:4 a především oslavná pantomima střelce první branky Davida Limberského. Více se tímto jeho hereckým kouskem zabývám ve speciálním komentáři na svých webových stránkách, tak tady jen stručně. Samozřejmě každý rozumný a soudný člověk musí tento jeho krok po události s autonehodou s alkoholem v krvi odsoudit. Svědčí to o tom, že David je zřejmě vnitřně ještě nedospělý nebo natolik arogantní ve svém postoji k životu, že si tyto dopady nedokáže uvědomit, což je škoda. Něco to vypovídá o něm jako o člověku, ale také to nedělá dobrou reklamu o nás všech, kteří se fotbalem zabýváme na jakékoliv pozici. Věřte, že vím, o čem mluvím, protože na fotbal a jeho aktéry jsou ve společnosti hodně kritické pohledy a taková vystoupení tyto negativní názory jen podporují. Nevím jak vám, ale mně to jedno není.

Zpět k utkání Příbram v. Viktoria Plzeň. Výsledek vypovídá o jeho průběhu. Přesto, že domácí tým se snažil svého favorizovaného soupeře potrápit co nejvíce a hrál zejména v prvním poločasu sympaticky aktivně, tak na to v dalším průběhu doplatil. Velkou měrou se o to svým výborným výkonem zasloužil právě David Limberský, který z postu levého obránce vstřelil dvě branky. Bohužel i pro něj se více mluví a řeší jeho jiný „výkon“.

Další dva favorité na medailová umístění v letošním ročníku Synot ligy týmy Jablonce a Sparty se utkaly ve vzájemném souboji na jablonecké Střelnici. Utkání skončilo pro ostatní soupeře výhodnou remízou 1:1, i když blíže byla k zisku tří bodů Sparta. Ta v základní sestavě představila novou čerstvou posilu Jiráčka, který se vrátil zpět do Česka z bundesligového Hamburku. I podle svého hodnocení nepodal oslnivý výkon, dokonce přiznal, že mu docházely síly, což u hráče, který vždy vynikal kondiční připraveností je překvapivé. I proto ho Sparta zcela jistě angažovala, protože podobný typ dravého běhavého hráče ve svém kádru nemá. U Jiráčka je velký předpoklad, že ztrátu, kterou má po dlouhém výpadku zápasového zatížení brzy dožene.

Dnes už není překvapením výhra Liberce na hřišti soupeře, tentokrát na Slovácku 1:2. Liberečtí totiž pod vedením mladého trenéra Trpišovského potvrzují skvělou formu, která jim přinesla navíc i účast v základní skupině Evropské ligy. Hlavní příčinou vzestupu Liberce je vhodné doplnění, nebojím se již dnes říci posílení hráčského kádru sice pro nás ne tak známými hráči Viktorie Žižkov, ale ukázalo se, že je velmi dobře zná trenér Trpišovský a vzhledem k jejich nízké ceně o tom nebylo těžké přesvědčit i majitele pana Kárla. A výsledek teď můžeme vidět. Přiznám se, že jsem byl na trenéra Trpišovského zvědavý, jak se mu bude v Liberci dařit a už po utkání Superpoháru proti Plzni na začátku sezóny jsem i přes prohru Liberce konstatoval, že jeho výkon a způsob hry na mě působil sympaticky. A pokračuje to i nadále.

Dalším celkovým překvapením pro všechny, nejen pro mě je postavení a bodový zisk nováčka ze Zlína. Tentokrát vyhrál v derby s Brnem 2:1 sice díky pokutovému kopu v poslední minutě, ale podle ukázek z tohoto utkání měli zlínští hráči několik dalších velkých šancí, tak vyhráli zaslouženě. Přesto pokutový kop v poslední minutě není nic příjemného a situace, kterou rozhodčí takto přísně Brno potrestal si určitě obhájí, ale pro brněnské hráče to bylo docela kruté.

Utkání skoro o tzv. „Černého Petra“ se hrálo v Olomouci. Bylo to vlastně další moravské derby, ale to moc nikoho nezajímalo jako zisk tří bodů pro domácí nebo alespoň remízy pro hosty. Podařilo se to první po výhře 2:1 a určitě všem olomouckým spadl velký kámen ze srdce. Utkání jsem viděl jen na internetu, ale velmi kritické hodnocení výkonu obou týmů několika přímých diváků, které jsem oslovil nesvědčilo o vysoké úrovni utkání, ale tentokrát šlo opravdu hlavně o body a ty zůstaly v hanácké metropoli.

Podobné utkání, v kterém se čekala výhra a zisk tří bodů domácího týmu se hrálo v Teplicích, kam přijel tým Bohemians 1905. Domácí tým se v průběhu utkání dostal do vedení 2:0, když první branku vstřelil netradičně hlavou zkušený Vachoušek a druhým střelcem branky byl také netradičně defenzívní bijec Ljevakovič. Potom se Teplicím připomnělo něco, co by už nechtěli hráči ani trenér nikdy zažít. V utkání se Sigmou ztratili totiž vedení 2:0 v posledních minutách a při obdržené brance v 82. minutě v tomto utkání s Bohemians si na tuto krutou událost určitě každý vzpomněl. I trenér Vavruška přiznal, že ho polilo horko. Ani se mu nedivím. Naštěstí pro něho i jeho svěřence to ustáli a získali tolik potřebné tři body. Tým Bohemians se bude muset pokusit získat poprvé v letošní sezóně tři body v příštím kole se silnou Plzní.

Zajímavým střetnutím už před jeho začátkem mělo být utkání pražské Slávie s Mladou Boleslaví. Už proto, že současný trenér Slávie Uhrin mladší v Mladé Boleslavi trénoval. Zvědaví jsme byli na výkony čerstvých reprezentantů domácího zachránce postupu na EURO 2016 Škody a mladého Skaláka v dresu soupeře z Mladé Boleslavi. Při remíze 1:1 se určitě více připomněl mladý Skalák, který vyrovnal skvěle zahraným přímým kopem, kdy se míč od tyčky branky odrazil do sítě. Zajímavostí určitě je, že téměř stejnou branku i ze stejného místa vstřelil Slávii v minulé sezóně.

Poslední pondělní dohrávkou 6. kola bylo utkání na pražské Julisce mezi domácí Duklou a Baníkem Ostrava. Přesto, že funkcionářům Baníku se nějak zázračně podařilo uvolnit možnost přestupů hráčů směrem do klubu, čímž „posílili“ základní sestavu asi hodinu před utkáním o tři hráče, tak v 18. minutě byl na světelném ukazateli stav 3:0 pro Duklu. I když se prý výkon Baníku po přestávce zlepšil, tak považuji Baník Ostrava za prvního sestupujícího. Nedělám to rád, ale fungování tohoto klubu není podle mého názoru v pořádku a výsledkem je postavení mužstva na konci tabulky se ziskem pouhého jednoho bodu. Rád se budu mýlit a Baníku Ostrava nepřeji nic špatného, ale jsem přesvědčen, že takto se fotbal na vrcholové úrovni dělat nedá. A trenéra Korytáře je mi líto. Vím, o čem mluvím, protože mám podobné zkušenosti.

Komentáře nejsou povoleny.