Vynucená „revoluce“ v sestavě národního týmu

V poslední době se v českém fotbalu dějí hodně zajímavé věci, média jsou toho plná, ale mě zajímá jen fotbal v tom nejpřesnějším slova smyslu, tedy samotná hra. Na věci fotbalové politiky mám také svůj a velmi kritický názor, ale zabývat se chci jen fotbalem. A konkrétně samozřejmě utkáním, respektive dvojutkáním naší reprezentace v kvalifikaci na EURO 2016 ve Francii.

Náš tým totiž nastoupí už zítra v Plzni proti Kazachstánu a následně v úterý v Lotyšsku. Asi každý fanda fotbalu zaregistroval, kolik hráčských absencí ovlivnilo nominaci na tato dvě dá se říci klíčová utkání. Trenér Vrba bude postrádat středové hráče Váchu, Pilaře, Rosického, Plašila, zcela fit není ani Kolář a středního obránce Sivoka.

Na první pohled je to zdrcující počet hráčů a mohlo by se zdát, že ta utkání budeme hrát skoro s „béčkem“. Já si to ovšem nemyslím, což jsem vyslovil i na dotaz deníku Sport již minulý týden. Jsem totiž přesvědčen, že nominovaní mladí dravci Frýdek, Pavelka, Skalák i Šural a Suchý jsou potřebnou živou vodou pro podle v posledních vystoupení zatuchlý kádr reprezentace. I z vyjádření trenéra Vrby je cítit, že mu tolik absencí docela hraje do karet a má teď možnost udělat něco, co by si možná netroufl při plném stavu hráčů. Sám přiznává, že i bez tolika absencí měl v plánu nějaké změny. Proto se domnívám, že svým způsobem tolik absencí tak trochu přivítal a nebude muset stabilním hráčům vysvětlovat, proč nehrají a v případě špatného výkonu někoho z nových tváří vysvětlovat zase novinářům, proč postavil do základní sestavy právě toho nebo onoho dosud v reprezentaci dostatečně neprověřeného hráče. Absence mu všechny tyto starosti vyřešily samy.

Jsem přesvědčen, že na začátku tohoto komentáře vyjmenovaní fotbalisté, kteří by měli nahradit zraněné zkušené hráče, svým výkonem nezklamou očekávání. Jsou to totiž již zkušení, i když mladí fotbalisté, jsou tahouny svých prvoligových týmů hrajících v kvalifikacích evropských soutěží či na EURO 21 letos u nás v Česku. Jsou to hráči rychlí, draví a hladoví a to je přesně to, co podle mého názoru naše reprezentace v této chvíli potřebuje. A ví to i trenér Vrba, a proto jsem přesvědčen o tom, že mu tato situace těžkou hlavu nedělá a možná kdyby byl upřímný, což být nemůže, tak by přiznal, že je za ni dokonce rád.

Na závěr tohoto mého zamyšlení nad aktuální situací a z ní vyplývající nominace typuji naši základní sestavu takto:

Čech – Kadeřábek, Suchý, Procházka, Limberský – Pavelka, Darida – Skalák, Dočkal, Krejčí – Lafata.

Jak daleko jsem byl od varianty, kterou zvolí trenér Vrba se dozvíme večer. Nejdůležitější ovšem je, aby náš tým získal tolik potřebné a očekávané tři body. Předpokládám totiž, že soupeř bude úporně bránit a k překonání takového způsobu hry soupeře je třeba kromě fotbalových kvalit i dravost a rychlost a potřebné sebevědomí a to tato sestava v sobě má. Když k tomu přidáme i skvělou atmosféru na stadionu v Plzni, kterou jsem poznal při osobní návštěvě podzimního utkání kvalifikace s Islandem, tak o výhře našeho týmu nepochybuji.

Komentáře nejsou povoleny.