Po 14. kole Synot ligy se z vedoucí dvojice stává trojice

V programu čtyř dnů od pátku do pondělí, kdy se natáhlo 14. kolo SL, bylo hned několik velmi očekávaných utkání. Po výhře Viktorie Plzeň před týdnem se Spartou Praha jsme byli všichni v očekávání, jak si oba konkurenti poradí na stadionech shodou okolností moravských soupeřů.

Dalo se čekat, že Plzeň ani Sparta to nebudou mít lehké, protože na Moravě to měla Sparta historicky vždy těžké a v současné době se k ní připojila i Viktoria Plzeň, protože hraje v českém klubovém fotbalu v posledních sezónách prim.

Po jasné výhře Plzně se Spartou se mluvilo hlavně o poražené Spartě v tom smyslu, jak si poradí na Slovácku, navíc bez vykartovaného Matějovského, než o v současné pohodě se cítící Viktorii Plzeň v Jihlavě. Ukázalo se, že opak byl pravdou. Uspokojená Plzeň prohrála 1:2 a motivovaná Sparta, odhodlaná výpadek nahradit vyhrála 2:0.

Přitom všechno hrálo tentokrát pro úspěch týmu trenéra Koubka. Jenže se ukázalo, že hlavy sportovců a mám takový dojem, že především českých fotbalistů, jsou nevyzpytatelné. S tím, že po nečekaném úspěchu, který fotbalisté dosáhnou díky nezměrné vůli, disciplíně a v případě utkání Plzeň v. Sparta i správné taktiky přijde nepřijatelné uspokojení, zdráhám se napsat podcenění, protože na této úrovni to považuji za něco nepochopitelného. Jenže se to stalo několikrát i v mojí trenérské praxi a vím, že trenér může dělat všechno možné v prevenci a přípravě na utkání, ale do hlav se tato „škodná“ přesto dostane. Zarážející je, že i sami hráči Plzně po utkání se Spartou konstatovali, že hráči Sparty nebyli tolik hladoví, jako oni a za týden se do této zarážející pozice pasují sami. Příčina jejich porážky v Jihlavě byla totiž stejná, jako Sparty v Plzni.

U týmu Sparty se projevila zcela logicky zcela opačná reakce po prohře s Plzní. Trenéři s hráči nepovedené utkání rozebrali, vyhodnotili a na Slovácko přijeli s cílem odčinit tuto prohru a vyhrát. Zkrátka u nich nepřipadalo logicky nějaké uspokojení v úvahu, naopak měli velkou motivaci a to rozhodlo, že získala tři body a navíc, při prohře Plzně se jejich ztráta zmenšila na pouhý jeden bod.

Jenže pozor! Na vedoucí dvojici se nenápadně, ale zcela po právu dotahuje tzv. „třetí vzadu“ a tím je silný Jablonec. V důležitém utkání s dalším ambiciózním klubem z Mladé Boleslavi šlo o to, zda se klub z města automobilů k Jablonci v tabulce přiblíží na čtyři body nebo se bodová propast zvýší na bodů deset. To druhé je pravda po těsné výhře Jablonce 1:0. Toto utkání bylo velice zajímavé, oba soupeři hráli fotbal s šancemi v prvním poločasu na obou stranách. O těsné výhře domácích rozhodl druhý poločas, ve kterém byli jablonečtí lepší.

Vedoucí trojice má nyní aktuálně rozestupy mezi sebou vždy jeden bod, tedy Plzeň 32, Sparta 31 a Jablonec 30 bodů. Za nimi je již devítibodová mezera i díky tomu, že v tomto 14. kole hned osm týmů, které byly za vedoucí dnes již trojicí body ztrácely. Ostrava, Mladá Boleslav a Slovácko prohrály, Dukla, Slávia, Teplice, Příbram a Bohemians 1905 braly jen bod za remízy.

Remízovým utkáním 2:2 skončilo i pražské derby mezi Duklou a Slávií. Podle hodnocení v médiích byla blíže zisku tří bodů Dukla, jenže k remíze přispěla školácká chyba brankáře Dukly Rady, kterému vypadl míč z rukou při chytání lehkého centru a kanonýr Škoda dokázal rychle zareagovat a poslal míč do sítě.

Další remíza, tentokrát 1:1 se zrodila v utkání Příbram v. Teplice. Četl jsem o zajímavých standardních situacích Příbrami, které prý vymýšlí zkušený trenér Tobiáš doma při „pivečku“. Tomu věřím, protože jsme spolu studovali trenérskou UEFA Profi licenci a pivko si dal rád. Jenže mě tyto rituály před zahráním standartky moc nezaujaly. Možná jsou zajímavé pro diváky svojí zvláštní „předehrou“, ale v podstatě nemají význam v případě, že soupeř brání obranné standardní situace zónově, tedy každý hráč zodpovídá za svůj prostor, ne hráče. Proto útočící hráči mohou dělat třeba kotrmelce, bránícího hráče to nezajímá a nenechá se jejich pohybem ovlivnit či dokonce odtáhnout do jiného prostoru hřiště. Řeší až letící míč a ne tanečky nebo kolečka hráčů soupeře, jak jsem si přečetl v médiích. V každém případě trenér Tobiáš udělal velký kus práce v cestě Příbrami za záchranou.

Podobným způsobem „probudil“ Jihlavu i trenér Kučera. Trochu mi to připomíná nástup trenéra Psotky kdysi v Sigmě Olomouc. Podobně, jako zřejmě trenéru Kučerovi v Jihlavě, pro zlepšení atmosféry v týmu pomohla znalost několika hráčů, které trénoval v klubu u mládeže. Tento vztah trenér v. hráč je vždy pro trenéra plus. Trenéru Psotkovi se ovšem na dalších “štacích“ v cizím prostředí až tolik nedařilo. Jsem proto zvědavý, jak tomu bude u trenéra Kučery. Možná se to ovšem nedozvím, protože podle jeho prohlášení se vrátí v zimě zase k mládeži v Jihlavě.

Urputně se získávají body nejen na čele prvoligové tabulky, ale také na jejím konci. Doma chtěly zcela jistě naplno bodovat České Budějovice s Ostravou a Hradec Králové s podobně ohroženým Libercem. V obou utkáních padla jen jedna branka. Vstřelil ji Hora z Českých Budějovic, takže tím je jasný i bodový zisk všech čtyř týmů. Hradeckým se, na rozdíl od Příbrami a Jihlavy, nedaří ani po výměně trenéra a vypadá to tak, že přes zimní přestávku se budou muset dívat smutně na tabulku nejvyšší fotbalové soutěže. Jenže se bude ještě hrát o šest bodů a prohra Plzně v Jihlavě potvrzuje, že v naší Synot lize je možné všechno a o překvapení není nouze.

Smutným střeleckým rekordem podzimní části soutěže je pouhých 13 vstřelených branek. Příčinou určitě nejsou těžké terény, jaké bývaly v tomto období kdysi. Je to díky kvalitnějším hracím plochám i příznivému podzimnímu počasí. Příčinou může být opatrná hra některých týmů s cílem uhrát  alespoň remízu, jako tomu bylo v posledním utkání 14. kola mezi Bohemians 1905 a Zbrojovkou Brno. Zkrátka nikdo nechtěl prohrát a na fotbal se prý (utkání jsem neviděl) nedalo dívat.

Snad nám udělá radost naše fotbalová reprezentace, i když soupeř z Islandu je velmi silný. Po tomto svátku nás budou čekat závěrečná dvě kola Synot ligy a ta mohou být ještě hodně zajímavá. A nemám na mysli jen přímý souboj týmů z vedoucí trojice Jablonce a Plzně v posledním podzimním 16. kole.

Komentáře nejsou povoleny.