V 10. kole SL kralovaly domácí týmy

Hned 7 utkání 10. kola SL skončilo výhrou domácího týmu a v tom osmém si hosté z Ostravy odvezli ze Slovácka tři body díky brance z nastaveného času. Při pohledu na výsledky ještě zjistíme, že hned šest poražených nevstřelilo ani branku a tím sedmým týmem je pražská Dukla, které vstřelená branka jen zmírnila debakl 5:1, který utržila v Jablonci.

Tuto zápasovou bilanci příznivou pro domácí týmy způsobil i fakt, že na domácím stadionu hráli tentokrát největší favorité, jako např. Plzeň, Sparta, Jablonec, Mladá Boleslav a v přímých soubojích týmů z druhé poloviny tabulky využily výhody domácího prostředí týmy Bohemians 1905, Příbrami a Jihlavy. Pro sázkaře to jsou docela dobré zprávy, ale jedna jim možná tikety zkomplikovala. Mám na mysli výhru Baníku Ostrava na Slovácku 1:2.

Při pohledu na tabulku po 10. kole se zdá, že se konečně začíná na čele odpoutávat od ostatních trojice favoritů Viktoria Plzeň, Sparta Praha a Jablonec. Prvním dvěma týmům k tomu tentokrát stačila nejtěsnější výhra 1:0, na kterou se oba hodně nadřely. Nejdříve Sparta zdolala Liberec až díky pokutovému kopu, který byl nařízen rozhodčím za hraní rukou velmi přísně. Podle mého názoru je to chybou fotbalových pravidel, která jsou, v případě hraní rukou, velmi nejasná a komplikovaná a každý rozhodčí si je vyloží po svém. Já vím, že slečna Damková by se mnou zřejmě nesouhlasila a i pro pokutový kop na Spartě by měla jednoznačné vysvětlení, ale to nic nemění na složitosti tohoto pravidla a na tom, že, stejně, jako mnohá jiná, poskytuje fotbalovým rozhodčím obrovský prostor pro výběr řešení podle svých potřeb. I proto bych se i já přimlouval za zavedení videa, samozřejmě jen ve vyjímečných situacích a tou pokutový kop, který rozhodne o výsledku utkání určitě je.

Plzeňská Viktoria se nenechala zahanbit a první příčku si stejným výsledkem, tedy výhrou 1:0, vzala zpět. Dlouho se nedokázala prosadit ze dvou příčin. Jednak trenér Ščasný zvolil v poslední době často používané rozestavení na tři obránce. Já bych to upřesnil na tři stopéry a v obranné fázi to je na pět obránců, což se mnozí trenéři bojí přiznat. Z tohoto počtu vyplývá, že mezer pro soupeře moc není a ty nebyly ani v obraně Teplic. Nedařily se jim ani rychlé protiútoky, které jsou jinak jejich velkou zbraní. Proto výhra Plzně byla zasloužená, měla i další šance. Nejvíce výborně hrající Pilař, který nastřelil tyč i břevno.

Dvě utkání tohoto kola skončila debaklem pro hostující týmy. Jablonec porazil 6:0 Duklu a Mladá Boleslav 5:1 Brno. Oba vítězné týmy tak jasně deklarovaly, že Plzeň i Sparta se musí mít na pozoru v boji o titul a nic nemají jisté. A to je pro dramatičnost soutěže dobře.

Dalším zajímavým zjištěním po 10. kole je fakt, že v dosavadním průběhu byl ve třech klubech vyměněn trenér a všechny tři získaly tři body. U týmu Plzně po příchodu trenéra Koubka to platí již několik kol a při kvalitě kádru Viktorie to ani nepřekvapuje. Jenže v Případě Příbrami, kde trenéra Čuhela vystřídal Pavel Tobiáš (můj spolužák ze studia trenérské licence UEFA Profi z let 1991-93) je to doslova neuvěřitelná změna. Pod jeho vedením tým získal ze tří utkání plný počet bodů 9, neobdržel žádnou branku (to je vždy základ k úspěchu týmu, který nemá kvalitu na vstřelení více branek) a zajímavý je i seznam soupeřů. Příbram vyhrála v Jihlavě 1:0, v Českých Budějovicích 3:0 a na domácím stadionu porazila tentokrát Hradec Králové 1:0. Tedy všechno v záchranářských soubojích tzv. o „šest“ bodů. A to zřejmě nečekal ani trenér Tobiáš, i když pro to dělal maximum.

V podobné situaci byla i Jihlava, která pod novým trenérem Kučerou porazila 1:0 pražskou Slávii. V tomto případě teprve uvidíme, zda to bude pokračovat v duchu Příbrami a trenéra Tobiáše nebo v tzv. „strakovském“ stylu, tedy krátkodobým vzepětím a následným poklesem výkonnosti. Jihlavským bych přál (klub je mi sympatický svojí sportovní filosofií i ekonomickou střízlivostí), aby to byl jev dlouhodobý a co nejrychleji se dostali do klidnějších „vod“.

Ve výčtu utkání 10. kola SL se dostávám ke dvěma překvapením dosavadního průběhu soutěže. Tím jsou zcela určitě Bohemians 1905 a Baník Ostrava. Shodou okolností to jsou kluby, které se v minulém ročníku zachránily v tehdejší Gambrinus lize v posledním kole a na úkor olomoucké Sigmy, v které jsem v minulosti dlouho působil. Oba jmenované týmy figurují v aktuální tabulce SL po třetině soutěže na 5. a 6. místě a to možná nečekal nikdo z nich. Já tedy ne. A hned dodám, že jsou tak vysoko zaslouženě. Při pohledu na jejich výkony je zcela jasně vidět, že v těchto týmech, potažmo celých klubech je skvělá atmosféra, na hřišti bojují všichni na 100% a to jsou základní předpoklady k úspěchu. Ty předčí i nižší fotbalovou kvalitu, což poznají a ocení i diváci na tribunách. Hráči Bohemians 1905 tentokrát na domácím stadionu nedali šanci nováčkovi z Českých Budějovic a vyhráli 3:0 a Baník Ostrava se stal jediným týmem v tomto kole, který bodoval na soupeřově stadionu, když dokonce vyhrál 2:1 v Uherském Hradišti se Slováckem.

Konečný výsledek se zrodil až v nastaveném času, ale jeho zárodkem bylo vyloučení zkušeného obránce Slovácka Rady. Asi všichni viděli, jak tento hráč, jinak opora týmu, nezvládl utkání mentálně. A to se u nás hodně podceňuje. I já jsem podobné hráče občas v týmu měl a stalo se, že jeho sportovní přínos se postupně snižoval a převyšovala jeho škodlivá mentalita. Potom není jiná cesta, než odchod takového hráče. V tomto „řepkovském“ stádiu Rada ještě zřejmě není, ale on, trenér i vedení klubu si s tím určitě poradí.

V tomto kole padlo celkem 22 branek, což je číslo solidní, ale žádná „střelnice“. Mě v tomto případě zaujali střelci těchto branek. Totiž 9 z nich vstřelili cizinci, tedy zahraniční hráči. I to potvrzuje stále se zvyšující počet hráčů ze zahraničí v českých klubech, což zřejmě způsobuje jejich nižší cena a postupné otevírání se zahraničním zkušenostem a praktikám. Je mnoho klubů, které mají svoji sportovní filosofii založenou na výchově vlastních hráčů, ale případ Sigmy Olomouc zřejmě ukázal, že jen s nimi se nadprůměrné výsledky dosáhnou těžko, a že určité oživení v netradičním herním stylu např. hráčů z Afriky a jejich atraktivita pro diváky mohou naši nejvyšší soutěž obohatit. Tahounem v těchto aktivitách jsou určitě Teplice, Baník Ostrava a přidávají se další, což je vidět právě na seznamu střelců branek v 10. kole SL.

Synot liga má za sebou třetinu soutěže a tabulka se začíná formovat nahoře i dole. Nyní následuje krátká přestávka, kterou vyplní kvalifikace na EURO 2016. Náš tým hraje dvakrát u soupeřů v Turecku a v Kazachstánu. V současné době je v reprezentaci hodně hráčů ze SL, tak jim i celému týmu držme palce.

Komentáře nejsou povoleny.