I 7. kolo Synot ligy potvrdilo vyrovnanost a tím i dramatičnost soutěže

Tentokrát ve svém komentáři k 7. kolu SL začnu netradičně trochou statistiky. Ve fotbalu, který je stále více ovlivněný taktikou, platí, že první vstřelená branka v utkání je důležitým faktorem pro konečný výsledek. Jinými slovy otáčet průběžný výsledek je stále těžší. Na „vině“ je právě vyrovnanost týmů, jejich taktická vyzrálost, kterou dokáží po vstřelení branky uplatnit, i mentální stránka, která po vstřelení branky uvolní „ztuhlé“ nohy a prohrávajícímu nohy naopak „ztuhnou“.

Proto mě zaujala statistika průběhu jednotlivých utkání, protože hned ve čtyřech z nich tým, který první vstřelil branku se po závěrečném hvizdu neradoval ze zisku tří bodů, dvakrát dokonce prohrál.

Je logické, že se tak nemohlo stát v bezbrankovém utkání Teplic se Spartou, stejně tak se taková změna nemohla udát v utkání, ve kterém vstřelil branku jen jeden tým. Ta utkání byla tři. Jenže se teď dostávám konkrétně ke čtyřem zbývajícím utkáním tohoto kola, kdy tým, který vstřelil první gól nevyhrál.

Prvním případem bylo utkání Plzně v Liberci. Plzeňská Viktoria vstřelila vedoucí branku Pilařem už v 9. minutě a měla v prvním poločasu další šance, které nevyužila (zejména mladý Chramosta), což byl klíč k tomu, že liberecký Šural nakonec vyrovnal brankou, která se tak často nevidí. Z velmi ostrého úhlu nachytal brankáře Kozáčika přízemní střelou k první tyči.

Ve druhém remízovém utkání České Budějovice – Slovácko vedl domácí tým po prvním poločasu dokonce 2:0, ale i to jim k zisku tří bodů nestačilo. Druhý poločas patřil hostujícímu týmu, kterému zřejmě pomohla důrazná domluva trenéra Habance v poločasové přestávce, skle srovnal na 2:2 a oba týmy si tedy rozdělily po jednom bodu.

Další dvě utkání skončila pro tým, který vstřelil první branku ještě větším propadákem. Shodou okolností v obou případech otočily výsledek hostující týmy. Podařilo se to Zbrojovce Brno v utkání se Slávií Praha, když po obdržené brance dokázali brněnští hráči vstřelit hned tři. A to je opravdu pro mladé hráče Brna, a nejen pro ně, skvělý příklad toho, že ve fotbalu se má hrát až do poslední vteřiny utkání a nic není dopředu prohrané. Jsem přesvědčen, že velkou motivací pro hráče Zbrojovky byly komentáře a úvahy v médiích na téma jejich velmi negativní bilance z posledních sezón v utkáních v Praze. Proto je média nazvala fotbalovými „turisty“, kteří si přijedou z Moravy zahrát do Prahy. A dovedu si představit, jak to hráčům trenér Kotal vyvěsil v hráčské kabině na nástěnku. Já bych to tak tedy udělal, protože, už jsem to zmiňoval v jiném komentáři, že taková motivace zabírá na hráče více, než zvýšené prémie za výhru.

Tři branky Brna po obdržené brance ještě nebylo zdaleka v tomto kole všechno. Brno totiž překonal Jablonec v utkání v Příbrami. Po bezbrankovém poločasu vstřelil vedoucí branku domácích příbramský kanonýr Řezníček a tím zřejmě hráče Jablonce probudil, protože v posledních 20-ti minutách nasázeli do sítě Příbrami čtyři branky.

Všechna tato popsaná utkání přispívají k dramatičnosti a zajímavosti naší nejvyšší fotbalové soutěže, ale zdaleka to tentokrát nebylo všechno. Skvělé utkání mohli vidět diváci u televize i na teplickém stadionu, kam přijel tradiční soupeř pražská Sparta. Tato utkání mají vždy tu nejvyšší dramatičnost a nejinak tomu bylo i tentokrát. Jenže v převážné míře díky domácímu týmu, který je znám velkou ofenzivní kvalitou svých zahraničních hráčů. Trenér Ščasný zvolil na toto utkání speciální rozestavení se třemi stopéry, což znamená v obranné fázi s pěti obránci. Chtěl tak eliminovat kvalitu Sparty v křídelním prostoru, což se mu podařilo. Když k tomu připočítáme již vzpomínanou kvalitu v ofenzívě, tak to bylo utkání, ve kterém se stále něco zajímavého na hřišti dělo a to mají všichni diváci rádi. Ke kvalitě utkání přispěla právě i skvělá atmosféra na tribunách. Je otázkou, zda atmosféru vyvolal výborný fotbal nebo výborný fotbal vyvolala skvělá atmosféra. Ono je to samozřejmě jedno. Důležité je, že taková utkání jsou v naší lize vidět a přejme si, aby jich bylo co nejvíce.

Dalším, možná nečekaným výsledkem, je výhra Bohemians 1905 v pražském derby na stadionu Dukly na Julisce s Duklou Praha 0:1. Překvapující už tak není pro toho, kdo čte moje komentáře, protože jsem opakovaně konstatoval, že týmu, jako je Bohemiane 1905 a způsobu jeho hry se lépe hraje na hřišti soupeře, kde je domácí tým nucen tvořit a tím otevírat obranu. Doma musí hráči Bohemky naopak tvořit sami a překonávat obranné postavení soupeře a na to jim zřejmě chybí více kreativity a individuální kvality. Jejich třetí výhra venku je zařadila na první místo v hodnocení utkání na stadionu soupeře. Určitě se budou v dalším průběhu sezóny snažit potěšit i svoje diváky na stadionu ve Vršovicích, na kterém jim majitel stadionu dal výpověď. Já jen doufám, že to je jen určitá forma nátlaku v hrátkách, ve kterých se nevyznám, a proto je nebudu komentovat, a že to majitel tak úplně vážně nemyslí. Na tento stadion, kde se hraje skvěle i hostujícím týmům mám i já osobní hráčské (v dresu Plzně a Sigmy Olomouc) i trenérské vzpomínky.

Dalším, podle mého názoru překvapivým výsledkem, je výhra Baníku Ostrava 1:0 na domácím stadionu s ambiciózní Mladou Boleslaví. Utkání jsem neviděl, ale z médií jsem se dozvěděl, že zisk tří bodů pro Baník byl zcela zasloužený. Pro mužstvo Baníku je to důležitý výsledek už proto, že sami sebe přesvědčili o tom, že debakl 0:6 v minulém kole v Liberci byl jen vyjímečným kolapsem a ne reálným vyjádřením jejich výkonnosti. Překvapením pro mě byla i nízká návštěva na Bazalech po tom, co radikální příznivci Baníku zrušili bojkot domácích utkání. Čekal jsem návštěvu cca 8 tisíc a ne pouhých 3803 diváků.

Posledním utkáním a opět s nečekaným výsledkem 0:3 pro hostující Jihlavu se odehrálo v Hradci králové. Přitom jihlavští dosud měli na svém kontě pouhý bod za remízu v minulém kole, v kolonce vstřelených branek po 6. kole měli číslici 1. A najednou nasází góly tři a odvezou si stejný počet bodů.

Z výčtu utkání 7. kola SL je evidentní, že i v dalších kolech se máme na co těšit, protože nikdo nemá nic jistého, o překvapení jistě nebude nouze, stejně, jako o ně nebyla nouze i  tentokrát. Navíc k dobré náladě nám přispěla i česká reprezentace výhrou nad Nizozemskem a já doufám, že nám ji způsobí i pražská Sparta, která nastoupí v tomto týdnu ve čtvrtek k prvnímu utkání skupinové fáze Evropské ligy v italské Neapoli. Držme jí palce.

Komentáře nejsou povoleny.