Druhé kolo ve skupinách na MS v Brazílii v ničem nezaostalo za tím prvním

Je potěšitelné, že i ve druhém kole utkání ve skupinách pokračuje MS v fotbalu v Brazílii v trendu z kola prvního. Vidíme vesměs utkání s dramatickým průběhem, aktivním fotbalem a průměrem téměř 3 branky na utkání (přesně 2,94).

V minulosti bylo zvykem, že první kolo bylo zahřívací se snahou hlavně neprohrát, přeloženo hlavně neobdržet branku, ve druhém se snažily vyhrát především týmy, které v prvním kole prohrály a ty, které vyhrály hrály na remízu, a ve třetím šlo některým o všechno a některým už o „nic“. Ty úvozovky jsem použil proto, že o nic by ve fotbalu a ve sportu obecně nemělo jít nikdy.

Dnes v noci bylo utkáním Portugalsko – USA 2:2 ukončeno kolo druhé a na řadu teď přicházejí intenzívní počty, které mají jednotlivým týmům určit strategii do závěrečného skupinového kola.

Stejně, jako na každém MS i tady v Brazílii jsou týmy, které již mají po druhém kole definitivně jasno o tom, zda mají jistotu postupu do vyřazovací fáze či jistotu, že po třetím kole, i přes eventuální výhru, pojedou domů. K těm prvním, určitě šťastným týmům ze skupiny „A“ nepatří nikdo. Naopak jistotu odjezdu domů má Kamerun. Zbylí tři (Brazílie, Mexiko a Chorvatsko) ještě mají šanci. Ve skupině „B“ je již jasno o všem. Postupují Nizozemsko a Chile a co je asi dosavadním největším překvapením na MS, že je to na úkor posledních mistrů světa i Evropy Španělska a s nimi Austrálie, což se dalo v silné skupině čekat. Dnes si to v 18:00 hodin jen v utkání Nizozemsko – Chile oba soupeři rozdají o první či druhou příčku ve skupině, což má vliv na volbu soupeře v osmifinále ze skupiny „A“. Jenže obě utkání skupiny „A“ se hrají až ve 22 hodin, tzn. že Nizozemci ani Chilané nebudou vědět, kdo skupinu „A“, kde hraje i domácí Brazílie nakonec vyhraje a kdo bude druhý. Naopak Brazílie to vědět bude o Nizozemcích a Chilanech, což je zřejmě taková vědomá drobná výhoda FIFA pro pořádající zemi, ale spekulovat také moc nemůže, protože nemá jistotu postupu atd. Vidíte, že počítat je třeba hodně a já jsem přesvědčen, že se také bude.

Další dvě skupiny, z kterých vzejdou osmifinálové dvojice jsou skupiny „C“ a „D“. V „céčku“ má jistotu postupu Kolumbie, další tři týmy jsou ještě ve hře (Řecko, Pobřeží Slonoviny a Japonsko). V „déčku“ má jistotu postupu překvapivě Kostarika a bez šancí je možná pro někoho překvapivě, ale pro mě ne, Anglie. Určitě šlágrem programu třetího kola bude přímý souboj o druhé postupové místo Uruguay – Itálie.

Ve dvojicích pro osmifinále ze skupin „E“ a „F“ nebudou chybět z té první Francie a z druhé Argentina. Doprovodit Francii mají šanci všichni tři zbývající (Švýcarsko, Ekvádor a Honduras), kdežto k postupující Argentině ze skupiny „F“ se určitě nepřipojí Bosna a Hercegovina, která už postoupit nemůže  a rozhodne se mezi mimoevropskými týmy Iránem a Nigérií.

Poslední dvojice pro osmifinále určí skupiny „G“ a „H“. První z nich se dá hodnotit jako velmi „zamotaná“, protože teoreticky můžou ještě postoupit všichni. Nebo se dá hodnotit jako nejjednodušší, pokud přijmeme teorii o tom, že USA bude remízovat s Německem, což by zajistilo postup oběma a týmy Portugalska i Ghany by měly smůlu, i kdyby jeden z nich porazil toho druhého třeba 10:0, protože týmy USA a Německo by měly na svém kontě po pěti bodech a tolik už jejich dva soupeři nemohou při aktuálním zisku jednoho bodu získat.

Ve skupině „H“ mají postup jistý Belgičané o druhém se rozhodne mezi Alžírskem, Ruskem a Jižní Koreou.

Jinak z utkání druhého kola se mi nejvíce líbila utkání Španělsko-Chile hlavně díky skvělému dynamickému a aktivnímu výkonu Chilanů, kteří kromě těchto vlastností také skvěle ovládají míč. V utkání Švýcarsko – Francie padlo 7 branek a výkon Francouzů byl v ofenzívě výborný a nesmím zapomenout na utkání Německo – Ghana 2:2. Líbili se mi především Ghaňané svým nasazením a rychlým protiútokem se snahou v tomto utkání vyhrát, i když se silným Německem. Naopak Němci mi připadali hodně laxní a hráli s určitou rezervou, která by se jim nemusela vyplatit, protože postup ještě nemají zajištěn, i když díky vysoké výhře 4:0 v prvním kole s Portugalskem mají výhodu v aktivním skóre, které při rovnosti bodů rozhoduje. Nevýhodou je naopak pro Portugalce, kteří to nebudou mít jednoduché s Ghanou a i při výhře může hrát proti nim právě pasivní skóre.

Jistý postup ze skupiny „H“ má Belgie, i když nepodává moc přesvědčivé výkony, proto jsem na ně zvědavý v osmifinále. Mnoho expertů je řadí k „černým koňům“ MS. V osmifinále na ně totiž bude čekat těžší soupeř, než ve skupině (Německo nebo USA, možná Ghana nebo Portugalsko).

Při celkovém pohledu na průběžné tabulky je velkým překvapením již po druhém kole vyřazení Španělska i Anglie, možná i Bosny a Hercegoviny, u Kamerunu a Austrálie to takové překvapení není. Naopak jistý postup mají podle očekávání Evropané Nizozemsko, Francie a Belgie, o postup musí ještě perně bojovat např. Itálie, Portugalsko či Rusko a Švýcarsko. Překvapením nejsou s předstihem zajištěné postupy jihoamerických týmů Argentiny, Chile, Kolumbie, zřejmě tam přibudou i Uruguay a Brazílie. Doslova šokem je postup Kostariky, která v konkurenci Itálie, Uruguaye a Anglie ve skupině „D“ neměla mít šanci.

Od dnešního dne budeme každý večer před půlnocí znát dvě dvojice pro osmifinále a na to jsem moc zvědavý.      

 

 

 

Komentáře nejsou povoleny.