Ani předposlední 29. kolo GL nerozhodlo o sestupujících

Před sebou máme již jen poslední 30. kolo GL a ještě nevíme, kdo sestoupí do FNL. Výsledky tohoto kola sice definitivně určily klub, který bude Českou republiku reprezentovat v Evropské lize ze čtvrtého místa v tabulce GL. Tím bude Liberec, kterému k tomu po výhře 0:1 na pražské Julisce s Duklou pomohla i bezbranková remíza přímého konkurenta Teplic na domácím stadionu s Baníkem Ostrava. A ten se právě tímto výsledkem zařadil mezi dva kluby, které po 29. kole již nepatří mezi ani teoretické kandidáty na sestup. Tím druhým je Příbram, která se paradoxně ze skupiny ohrožených sestupem vyřadila, i když prohrála v Jihlavě 0:3. Pomohly jí k tomu výsledky ostatních utkání, konkrétně výhra Olomouce se Znojmem. Znojmo proto Příbram nemůže bodově předstihnout a Olomouc sice bodově dorovnat, ale Příbram má se Sigmou lepší vzájemná utkání.

Ze šestice teoreticky ohrožených týmů sestupem po 28. kole zůstala tedy po 29. kole čtveřice a o definitivní dvojici se tedy bude rozhodovat až v posledním 30. kole. A jak si tyto týmy vedly tentokrát?

Určitě největší pozornosti se těšilo utkání v Olomouci, kde v přímém souboji ohrožených přivítala domácí Sigma nováčka GL ze Znojma. Mám takový dojem, že toto důležité utkání pro oba kluby se začalo hrát již před utkáním. V médiích se docela dost prostoru dávalo problematice znojemského stadionu a časové reálnosti provedení jeho přestavby tak, aby splňoval zejména bezpečnostní, ale i jiné předpisy FAČR. V této atmosféře je velmi náročné pro trenéra Kalvodu i vedení klubu připravit hráče do tak důležitého utkání. Zejména udržet jejich ambice a motivaci na maximální úrovni. K tomu měla tato přímá konfrontace těchto dvou klubů další specifika, jako působení několika hráčů Sigmy na hostování ve Znojmě a i trenér Znojma Kalvoda „patří“ srdcem do Sigmy. Nemůžu se zbavit dojmu, že i absence útočníka a nejlepšího střelce Znojma Vašíčka, jinak kmenového hráče Sigmy, není náhoda. Vysvětlení, že si obnovil při rozcvičce zranění mi zavání účelovou „lží“. On se totiž v týdnu v médiích v rozhovoru k tomuto důležitému utkání vyjádřil, kromě jiného, takto: „Sigma si za to, co předvádí na jaře sestup zaslouží“. V Sigmě se logicky tento jeho názor nesetkal s pochopením. I když měl Vašíček v podstatě pravdu, protože Sigma získala v té době na jaře jen 8 bodů, což bylo nejméně společně s Duklou, ale už asi ví, že v takových situacích se některé názory nemají říkat, i když si za nimi hráč stojí. Určitá diplomacie by byla v tomto případě namístě. Možná si to mohli v Sigmě vyložit tak, že sestup Sigmě přeje, ale to je něco jiného. Proto mě napadá několik verzí skutečné příčiny absence Vašíčka v sestavě, ale to by byla jen spekulace.

Samotné utkání bylo zejména ze strany domácích hráčů nervózní, čemuž se nelze divit. Znojemští hráči proto byli v první půlhodině fotbalovější, ale zlomem byla červená karta pro hráče Znojma chvíli před přestávkou. I ve druhém poločasu znojemští bojovali, ale pojišťovací branku vsítil mladý hráč Sigmy Chorý. Výsledek samozřejmě udělal všem na stadionu radost (přes 8 tisíc diváků i díky symbolickému vstupnému 1,-Kč), ale jen chvíli, protože na druhé straně České republiky v Jablonci tým Bohemians 1905 v nastaveném času vstřelil vítěznou branku a to pro Sigmu znamená, že ani výhra v posledním kole v Liberci jim nemusí zajistit GL i pro příští sezónu.

Dalšími dvěma týmy, které nemají jistotu setrvání v nejvyšší soutěži jsou pražské kluby Bohemians 1905 a překvapivě i Slávia. Slávia na stadionu v Edenu přivítala Slovácko a v případě výhry mohla být zachráněná. Jenže Slovácko v 85. minutě vyrovnalo na 1:1 a potvrdilo tak, že hraje jen a jen za sebe, protože dokázalo „obrat“ v průběhu soutěže o body i další ohrožené týmy.

Vršovičtí sousedé Slávie tým Bohemians 1905 odjížděl do Jablonce s cílem uchovat si po utkání šanci na záchranu. To se jim, jak jsem již poznamenal, podařilo. V nastaveném času rozhodl nejen o výhře a zisku tří bodů, ale i o dramatičnosti posledního kola GL středopolař Rada.

Utkání dvou našich nejlepších týmů Sparty a Plzně jsem vždy komentoval na prvním místě, jenže tentokrát jsem si je nechal na konec, protože se nestřetly s týmy, kterým šlo o záchranu nebo o evropské poháry. Vlastně Sparta ano. Hrála v Mladé Boleslavi, která si ovšem účast již zajistila v předchozím průběhu a předpokládal jsem, že se bude chtít na Spartu vytáhnout. Možná i chtěla, ale Sparta nic takového nepřipustila a vyhrála jasně 4:0, což určitě nepotěšilo ambiciózního trenéra domácích Karla Jarolíma. Sparta i tentokrát potvrdila, že titul i pohárová trofej je ve správných rukou.

Plzeňská Viktoria naopak na svém stadionu ztratila v utkání s Brnem dva body po remíze 1:1 a jsem zvědavý, jakým způsobem se „podepíše“ na tom, kdo z GL sestoupí. Ve 30. kole totiž hraje v Praze s Bohemians 1905, kteří potřebují k záchraně každý bod, nejraději všechny tři. V podobné situaci je i další účastník Evropské ligy Slovan Liberec, který pod Ještědem přivítá Sigmu Olomouc, která bude mít stejný cíl, jako Bohemians 1905. Když už jsem program 30. kola nakousl, tak doplním, že další ohrožený tým Znojmo uzavře sezónu na „domácím“ stadionu tentokrát v Jihlavě, protože v Brně bude hrát ve stejném času pravý domácí tým. Do Jihlavy proti Znojmu přijede Dukla Praha, která je v jarní tabulce překvapivě na posledním místě se ziskem pouhých osmi bodů. Pro kompletní přehled čtvrtý ohrožený tým Slávie zavítá na ostravské Bazaly. Snad se tam nebudou opět vytrhávat sedačky, jako v utkání se Spartou.

Když jsem to nakousl, tak dodám, že škody, které napáchali skalní „fanoušci“ po finále Poháru České pošty v Synot Typ Aréně v Edenu opět potvrdily, že je třeba proti těmto lidem postupovat důsledně a tvrdě. Jejich argumentace o svobodě slova a další účelové argumenty jsou legrační. Bez těchto návštěvníků našich stadionů se zcela určitě obejdeme.

Komentáře nejsou povoleny.