„Jarní“ Gambrinus liga konečně začala 17. kolem

Česká nejvyšší fotbalová soutěž začala svoji jarní část a hned v tom prvním, celkově 17. kole se potvrdilo, že se nudit nebudeme.

Nejnapínavější bude zřejmě boj o „černého Petra“ na konci tabulky, protože její druhá polovina je velmi vyrovnaná a v klidu nemohou být ani týmy, které v tomto kole získaly tři body za vítězství (Olomouc, Příbram a Slovácko), s jedním bodem za remízu se také nelze dostat do „klidných vod“ (Znojmo s Jihlavou ve vzájemném souboji) a naopak i s nulovým ziskem v tomto kole není nutné propadat panice (Bohemians 1905, Slávia Praha, Ostrava a Brno). Není vyloučeno, že o sestupujících se bude rozhodovat až v úplném závěru. O napínavosti ve hře o záchranu hovoří i tabulka, když Znojmo na 10. místě dělí od 15., sestupové příčky jen tři body, což je jen jedno vyhrané utkání.

Naopak ve hře o mistrovský titul jsou už jen dva kluby, vedoucí Sparta Praha a Viktoria Plzeň. Obě mužstva jednoznačně dominují a to zcela zaslouženě. Svoji suverenitu potvrdily oba týmy i v úvodu jarní části GL ziskem tří bodů. Vítězství Sparty bylo naprosto suverénní, zachraňující se Brno si z Letné odvezlo porážku 4:0. Sparťanské fanoušky určitě potěšil i výkon jejich mužstva, kterým navázalo na podzimní formu a docela by mě zajímalo, kdo se stane v příštích kolech jejím prvním přemožitelem. Nedivil bych se, kdyby se v letošním ročníku GL nikdo takový nenašel.

Viktoria Plzeň sice také získala potřebné tři body, ale na Bazalech, stadionu ostravského Baníku vyhrála jen těsně 2:1. Je škoda, že utkání provázela opět jedna kaňka v podobě rozhodčím neuznané branky domácích, která byla, i podle vyjádření předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damkové, zcela regulérní. I já chci věřit tomu, že je jen náhodou, že se taková chyba vyskytla v utkání Viktorie Plzeň a opět v její prospěch.

V dalších dvou utkáních se střetly navzájem týmy usilující o právo účasti v Evropské lize a v obou zůstaly tři body na domácím trávníku. Dukla Praha překvapivě lehce „smázla“ Teplice, v jejichž sestavě nastoupilo v základní sestavě šest cizinců. Kromě brankáře Grigara a celé obrany tvořili zbytek týmu cizinci, což v našich fotbalových končinách není věc častá, dokonce bych si vsadil na to, že se to u nás ještě nestalo. Možná i proto vázla v prvním poločasu mezi hráči Teplic komunikace a poločasový stav byl 3:0 pro domácí. Ve druhém už tepličtí jen snížili na 1:3.

Druhým přímým soubojem o poháry bylo utkání v Liberci, kde přivítali navíc i regionálního soupeře z Mladé Boleslavi. Utkání nabídlo konfrontaci hráčsky nabitého týmu hostí s domácím Slovanem, vstřebávajícím velké hráčské změny a únavu ze čtvrtečního utkání Evropské ligy s nizozemským Alkmaarem. Domácí mužstvo sice v utkání vedlo 2:0 po brankách ze standardních situací, ale hosté dokázali skóre srovnat, i když až v 90. minutě. Trenér Jarolím přitom využil šířky svého kádru hráčů speciálně v útoku a nasadil do hry čerstvé hráče Nešpora, Mageru a Šultése (který se nechal nepochopitelně a zbytečně vyloučit) a prvně jmenovaný vstřelil pohotově vyrovnávací branku. Kromě střídání v týmu Mladé Boleslavi rozhodla o vyrovnání, podle mého názoru, i určitá míra fyzické i psychické únavy, která se teď může podepsat na dalších utkáních, protože v obou dosavadních utkáních obdrželi liberečtí klíčové branky v úplném závěru utkání. Zajímavostí tohoto utkání byli dva bratranci Jarolímové, každý v jiném dresu a oba se výrazným způsobem podepsali pod konečný výsledek jednou brankou a jednou asistencí.

Ze zbývajících utkání mě velmi zaujalo to v Olomouci, kde přivítali tradičního soupeře Slávii Praha. Utkání mě zaujalo nejen z pohledu mého trvalého bydliště a dlouholetého působení v něm, ale především jeho průběhem. Nejsem zcela jistě sám, kdo u televizní obrazovky nechápal, jak může prvoligové mužstvo hrát v defenzívě neorganizovaně, nedisciplinovaně, zkrátka katastrofálně. I já, stejně jako trenér Slávie Koubek jsem přemýšlel, jak je to možné a proč se to stalo. Určitě budeme oba konstatovat, že hráči hráli chaoticky a nezodpovědně po ztrátě míče, ale podstatné je přijít na to, proč tomu tak bylo. Já mám takový pocit, že po zpackaném podzimu se v zimní přestavbě týmu kladl velký důraz na  podzimní nejnižší počet vstřelených branek v GL (12) a potřebě zkvalitnit ofenzívu. Proto přišel útočník Necid (odchovane Slávie), který s debaklem v Olomouci nemá nic společného. Jenže se hledali i hráči k vylepšení ofenzívy do středu hřiště a za tímto účelem získala Slávia z Jablonce Pitáka a Vošahlíka. A já mám dojem, že se potřeba posílení ofenzívy a střílení branek zdůrazňovala tak vehementně, že u hráčů vznikl pocit, že je třeba hodně útočit a tuto bilanci vylepšit, ale nemysleli přitom na povinnosti v defenzívě, která je vždy základem úspěšného výsledku. První minuty utkání také podle toho vypadaly. Pohledné kombinační protiútoky Slávie a několik možností k zakončení, které zejména Vošahlík zahodil nebo střely zblokovali obětaví obránci Sigmy. Poté přišla první obdržená branka a chaos byl na světě. K tomu se musí přičíst i chaotické a netaktické počínání stopéra Nevese, který běhal všude, jen ne tam, kde být měl, tedy v obranné kompaktní čtyřce. Středová řada složená především z hráčů, kterým bránění moc neříká (zřejmě proto se oba „jablonečtí“ hráči v Jablonci stali náhradníky) a k nim podobný typ hráče Mário Lička. Když k tomu připočteme velmi dobrou efektivitu Sigmy, bojovnost hráčů a  skvělého koncového hráče Depetrise, tak tu máme nejen prohru Slávie, ale i její opravdu neligový, ostudný výkon.

Na závěr komentáře k 17. kolu GL ještě zmíním poslední tři utkání, v kterých padly jen dvě branky. Ani jedno z nich nebylo v programu některé z televizních stanic, tak jen telegraficky pár informací z médií. Všechna tři utkání nenabídla atraktivní podívanou, možná i proto, že to byla utkání o tzv. „zlatých“ bodech v boji o záchranu a takových utkání bude na jaře opravdu hodně. Snad budou mít i vyšší fotbalovou kvalitu a atraktivitu pro diváky tak, aby i na jaře GL potvrdila trend zvyšování návštěvnosti na našich stadionech. Tentokrát jich přišlo v průměru cca 4,5 tisíce, což dělá celkový průměr těsně pod 5 tisíc. Střelci se snad také postupně rozstřílí. Tentokrát padlo 23 branek. Těšme se na další pokračování GL, ale ještě před tím se budou hrát odvetná utkání Plzně a Liberce v Evropské lize a už jistě všichni nedočkavě vyhlížíme první utkání české reprezentace pod trenérem Pavlem Vrbou. Zatím již známe nominaci hráčů k utkání s Norskem.

Komentáře nejsou povoleny.