Favorité se ve 4. kole GL trápili, ale vyhráli

Po sehrání 4. kola GL se ukazuje, že každé kolo je z mnoha pohledů doslova jiné. V minulém, tedy 3. kole např. padlo 29 branek, v tom následujícím jen 19. V minulém kole měla všechna utkání vítěze a stal se jím tým, který první vstřelil branku. Tentokrát se hned ve třech případech první skórující tým z výhry neradoval. K výhře 2:1 po první obdržené brance dokonce dotáhla utkání Sparta s Bohemians a Příbram s Brnem, k remíze 2:2 Teplice v Olomouci, i když průběžně i ony otočily skóre z 0:1 na 2:1 ve svůj prospěch.

Brankové hody teoreticky slibovala utkání dvou našich nejlepších týmů s nováčky soutěže. Konkrétně Sparty Praha s městským rivalem Bohemians 1905 a plzeňské Viktorie se Znojmem. Zejména druhý jmenovaný favorit je nakonec rád za těsnou výhru 1:0, navíc v, pro Znojmo, v brněnském azylu. Tým Znojma hrál sice hodně z obrany, ale to se dalo čekat. Zkušený trenér Kalvoda zvolil taktiku, která vycházela ze srovnání kvalit Plzně a jeho týmu a plzeňští si s tím moc nedokázali poradit. Branku vstřelili po akci Hořavy, který tak potvrdil nárůst formy, který jsem vzpomenul v komentáři před týdnem. Hráči Znojma začali zlobit Plzeň až v poslední čtvrthodině a to bylo málo. Zkušený soupeř si vedení pohlídal.

Druhý z favoritů celé GL Sparta musela dokonce otáčet výsledek utkání s Bohemians ve druhém poločasu a velkou měrou se o to zasloužil již poněkolikáté útočník Bednář. Tým Bohemians začal velmi aktivně a sebevědomě, vstřelil branku a moc nescházelo k tomu, aby si z Letné odvezl alespoň jeden bod. Takto mají Plzeň i Sparta plný počet bodů a už teď se můžeme těšit na jejich vzájemný souboj v Plzni hned v 5. kole GL.

Znojmo i po statečném výkonu s Plzní zůstává na posledním místě tabulky a je jediným týmem, který ještě nepoznal radost z výhry, navíc vstřelilo jen jednu branku, což je nejméně ze všech. Po dvou kolech jsme všichni mohli konstatovat, že po dvou remízách je neporaženým týmem, teď, po čtvrtém je jediným bez vítězství. Pokud se budou chtít zachránit v GL, tak bez výher to asi nepůjde.

Třetím favoritem, který se na tři body v domácím utkání natrápil je Liberec. Porazil Jihlavu 1:0, i když tým Jihlavy hrál od 41. minuty bez vyloučeného obránce Kopice. Naopak další dva favorité, Mladá Boleslav a Jablonec naplno bodovali s jistotou na Moravě na stadionech svých soupeřů. Mladá Boleslav s přehledem vyhrála 2:0 na Slovácku, Jablonec deklasoval 4:0 Baník Ostrava, který tímto rozdílem prohrál podruhé za sebou. Před týdnem v Plzni se taková porážka dala akceptovat, ale před vlastními diváky je to horší. Po výhře Baníku nad Mladou Boleslaví jsem psal, že euforie z výkonu a výsledku Baníku v tomto utkání se mi zdá přehnaná a asi jsem měl pravdu. Zřejmě u hráčů došlo k určitému uspokojení a teď je na trenérovi Svědíkovi, který jediný tu euforii tlumil, aby svůj tým dostal psychicky a výkonnostně nahoru.

První výhry dosáhla v tomto kole Příbram (s Brnem 2:1) a Slávia v derby na Dukle 1:0. Bez porážky jsou již jen tři týmy. Kromě vzpomínaných Sparty a Plzně ještě překvapivě Teplice, které při remíze 2:2 v Olomouci neměly daleko k zisku tří bodů. Zdá se, že jejich sázka na hráče z Afriky se povedla.

Už po 4. kole se začíná formovat tabulka GL. V čele jsou oba největší favorité Plzeň a Sparta. Za nimi trojice ambiciózních klubů Liberec, Teplice a Mladá Boleslav a od 6. místa po poslední 16. příčku jsou natěsnáni všichni ostatní v rozmezí od 4 do 2 bodů. I tato prozatímní tabulka potvrzuje převahu klubů z Čech. První moravský klub je na 6. místě Brno, z posledních šesti klubů v tabulce je jen jeden z Čech, nováček Bohemians. Je to potvrzení několikaleté převahy českých klubů a ústupu kvality na Moravě.

Komentáře nejsou povoleny.