V 1. kole Gambrinus ligy kralovali naši „evropané“

Konečně jsme se všichni příznivci fotbalu dočkali zahájení naší nejvyšší fotbalové soutěže Gambrinus ligy. Ještě těsně před jejím zahájením se tři naši zástupci představili v předkolech evropských soutěží a nějak moc nezářili.

Vynahradili si to právě v tom zahajovacím kole GL, kdy Plzeň rozdrtila nováčka Bohemians 1905 na domácím stadionu 5:0, týmy Sparty a Liberce přivezly dokonce body ze hřišť soupeřů. Sparta z Jihlavy za výhru 4:1 a Liberec z Olomouce po výhře 2:1. Jen Jablonec z našich zástupců v evropských pohárech nevyhrál. Jen remízoval na jablonecké Střelnici bez branek s Brnem.

Snad tyto příznivé výsledky napomohou těm prvním třem k dobré pohodě před odvetnými utkáními, která se hrají hned v tomto týdnu. Jejich soupeři budou určitě kvalitnější, než byli ti ligoví. Mladí hráči Bohemians hráli v Plzni s velkým respektem a ti jihlavští zase nedokázali po svých ztrátách míče zachytávat rychlé hráče Sparty, která měla proto hodně možností ke skórování. Opět se dvakrát prosadil kanonýr Lafata, tedy stejně, jako v předkole Evropské ligy se švédským Häckenem.

První kolo GL jsem očekával s velkým napětím. Sám na sobě jsem poznal, ať už jako hráč nebo i trenér, jaká nervozita toto utkání provází. Mužstva mají za sebou náročnou přípravu, včetně přípravných utkání, ale nikdo si nemůže být jistý, co s týmem provede zahajovací utkání. Většinou totiž výkon a tím i výsledek tohoto utkání neodpovídá těm přípravným. Velkou roli hraje psychická odolnost hráčů, protože tlak na výsledek je daleko větší v ligovém utkání ve srovnání s tím přípravným. Zkrátka je to často doslova loterie. Proto by každé mužstvo chtělo soutěž zahájit vítězstvím, aby v dalších utkáních nebylo pod velkým tlakem zisku bodů. Často se také stává, že po průběhu zahajovacího kola GL si několik, zejména hostujících klubů, stěžuje na výkony rozhodčích. Tentokrát jsem nic takového nezaznamenal a to je snad dobré znamení a nebude to jen tzv. „jedna vlaštovka, která jaro nedělá“.

V tomto kole jsem si všiml jedné zajímavé statistiky. Týká se přímých soubojů moravského týmu proti tomu českému. Stalo se tak hned v šesti utkáních a jejich výsledky potvrdily několikaletou stagnaci klubů z Moravy. Oni totiž 3 krát prohrály a 3 krát získaly bod za remízu. Týmy Olomouce a Jihlavy dokonce prohrály na domácím stadionu, i když se silnými týmy Sparty a Liberce. Ostatní čtyři hrály na hřišti soupeře. Slovácko prohrálo v Teplicích 2:3, Ostrava remízovala na Slávii a nováček ze Znojma na Dukla shodně 1:1, Brno  v Jablonci hrálo bez branek.

Zajímavostí utkání Mladá Boleslav vers. Příbram bylo srovnání dvou zkušených ofenzivních hráčů, jejichž příjmení začínají shodou okolností na písmena Š. Oba jsou totiž již věkem veteráni, oba jsou schopni rozhodovat utkání, oba přestoupili do současných klubů nedávno a oba měli na noze možnost skórovat v tomto utkání. Dokonce situace, z kterých takto měli možnost poslat míč nezadržitelně do sítě, byly velmi podobné, kdy museli obejít brankáře kličkou doleva a  zakončovat levou, tedy svojí slabší, nohou. Ano, poznali jste dobře. Jedná se o hráče dnes už Mladé Boleslavi  Jiřího Štajnera a dnes už hráče Příbrami Petra Švancaru. Z tohoto vzácně shodného souboje vyšel jako jednoznačný vítěz Petr Švancara. Ten totiž z popisované šance dokázal s přehledem skórovat, i když se přitom dostal do nevýhodnějšího úhlu a musel míč do sítě poslat vzduchem (jinak by jej obránce vykopl). Tedy opravdu těžká situace. Jiří Štajner měl sice míč tzv. „na dlouhou nohu“, ale stačilo jej poslat po zemi do sítě, což se mu podařilo, jenže bohužel pro něj a pro tým Mladé Boleslavi, jen do té boční. A místo vedení 2:0 pro Mladou Boleslav Petr Švancara za několik minut vyrovnal na konečných 1:1.

Velké očekávání slibovalo utkání v loňské sezóně velmi dobré Dukly Praha s historicky úplným nováčkem GL Znojmem. Moravané si nakonec odváží bod za remízu, navíc i hráči Dukly po utkání přiznali, že zaslouženě. A to čekal málo kdo.

Zajímavou konfrontací bylo utkání Slávie s Ostravou. Zajímavou proto, že Slávia řešila vážné ekonomické problémy před pár lety a Baník Ostrava je řeší v současnosti. Slávia měla sice více ze hry, ale hráči Baníku bojovali, poctivě bránili. Líbilo se mi proto vyjádření jejich trenéra Svědíka v médiích o tom, že jej nezajímají statistiky tohoto utkání, protože pro něj jsou důležité výsledky a hlavně body. A ten jeden si z Prahy vezou. V situaci jeho týmu tomu zcela rozumím. Populistické řeči o atraktivním fotbalu jej nezajímají, potřebuje body a nebojí se to přiznat.

Jablonec, který nedávno získal Superpohár proti oslabené Plzni na domácím hřišti překvapivě nevstřelil branku, a proto nemohl očekávat plný bodový zisk. Naštěstí pro něj se to nepodařilo ani hostujícímu Brnu, i když k tomu mělo blízko. A to je jistě překvapující výsledek.

Slovácku se v Teplicích nakonec podařil zahnat debakl, který po vedení 3:0 pro Teplice hrozil. Nemělo nakonec daleko od remízy, ale tu už nestihlo.

V 1. kole GL se dařilo střelcům. Padlo celkem 24 branek, což znamená solidní průměr tři branky na utkání. Podobně solidní je i návštěvnost s průměrem blízkým 5,5 tisíc diváků. Jenže i to je pořád málo. Snad se to i díky postupu našich týmů do dalších předkol evropských pohárů zlepší. O jejich odvetách budu psát příště.

 

Komentáře nejsou povoleny.