Trocha spekulování neuškodí

Dnešním dnem, tj. úterý 16. července, prakticky začíná fotbalová sezóna 2013-2014 u nás v České republice. Ne, nezapomněl jsem na Superpohár, ve kterém se na úvod sezóny střetávají ligový mistr a vítěz národního poháru a který je v mnoha zemích daleko uznávanější trofejí, než je tomu zatím u nás.

V Česku nemá takovou tradici, a proto i vážnost. Dokladem toho je fakt, že i letos ligový mistr Viktoria Plzeň jej evidentně nebrala tak vážně, jak by si tato trofej zasloužila. „Viníkem“ je trenér Plzně Vrba, který v souboji o Superpohár šetřil několik klíčových hráčů před 2. předkolem Ligy mistrů. Tyto řádky nevnímám jako kritiku trenéra Vrby. Já bych na jeho místě postupoval stejně. Jen tím chci doložit, že tato trofej není u nás dostatečně ceněna, a proto považuji za začátek sezóny až dnešní utkání 2. předkola Ligy mistrů, ve kterém náš plzeňský zástupce nastoupí na domácím stadionu proti Željezničaru Sarajevo.

V tomto komentáři se chci věnovat ambicím, které mají české kluby v naší nejvyšší fotbalové soutěži Gambrinus lize. Už v předchozím komentáři jsem napsal, že často se stává, že výsledky v přípravném období zcela nekorespondují s následnými výsledky v této soutěži (vlastně to platí pro všechny soutěže).

O mistrovský titul si to podle mě opět rozdají naše dva, v posledních letech nejúspěšnější týmy, Viktoria Plzeň a Sparta Praha. Jenže to je jasné vlastně všem, kdo se o fotbal trochu zajímají. Jenže kdo se nakonec stane tím mistrem? Já typuji Plzeň. Důvodem je zkušenější hráčský kádr, než má momentálně její konkurent Sparta. Navíc kádr Plzně je momentálně stabilizovanější, tedy sehranější. Sparta jde správnou cestou, cestou tvorby perspektivního, charakterově zdravého mužstva (což ve Spartě dlouho nebylo), ale nachází se momentálně ve fázi jeho tvorby a to s sebou nese počáteční nejistotu a možná méně sebevědomí, než má mužstvo Plzně. Pro Plzeň je určitě dobře, že se jí vrátil z nevydařeného angažmá v bundesligovém Augsburku krajní záložník Petržela, zlepšení nastalo evidentně u útočníka Wágnera, což bude mít i pozitivní vliv na jeho konkurenty Tecla, Bakoše a Ďuriše. Nenápadně se zatím ukazuje „náhrada“ za duši týmu Plzně Horvátha, kterou je olomoucký Hořava. Věřím, že i on se postupně začlení do herního stylu Viktorie. U něj to vyžaduje čas, který vlastně potřebuje celá nová Sparta.

Přesto, že s Markem Matějovským mám jednu osobní trenérskou negativní zkušenost (a on semnou…), tak si nemyslím, že tento hráč nemá týmu Sparty co dát. Fotbalově určitě má, jen mu musí trenéři a vedení přisoudit pro něj tu správnou roli v kabině. Proto já považuji za dobrý krok zbavit jej břímě kapitánské pásky. To není role pro něj. Důvody jsem již tady, na svých webových stránkách jednou zmínil. Stejně tak si ovšem myslím, že vhodným typem není ani útočník Lafata, i když z jiných důvodů. Zkrátka mi nepřipadá jako osobnost, která by měla táhnout tým Sparty nejen na hřišti, ale hlavně v kabině. V tom má u mě plzeňský Horváth navrch.

A kdo by mohl narušit neotřesitelné postavení zmiňovaných dvou klubů? Tak především Liberec a nic na tom nemění ani ztráta zkušeného Štajnera. Mám totiž takový pocit, že postupně se z něj vytrácí „německý“ profesionální přístup k fotbalu, který se musel v Německu naučit. Vím, že tento hráč je tzv. „svůj“ a vždycky byl, ale v Německu a potom i u nás se držel, což se mu daří stále méně. Důkazem je i jeho odchod z Liberce. Nejsem přímo „u toho“, ale zdá se mi, že při postavení na váhu již má nějaké to kilo navíc ve srovnání s dobou, kdy se z Německa vracel a to je pro mě špatný signál. Jinak tým Liberce si dá určitě pozor na opakování chyb, kterých se dopustil po získání titulu mistra před rokem. A nejde jen o nevhodné doplnění hráčského kádru. Proto jsem přesvědčen, že Liberec naváže na svoje skvělé jaro a bude vedoucí duo hodně prohánět.

Dalším týmem, který bude podle mého názoru v první pětce je Mladá Boleslav. Nemyslím si to ani tak proto, že tam přestoupil Štajner, ale proto, že tento klub má široký kvalitní kádr hráčů a k tomu se snad nebude opakovat doslova neskutečný počet vážných zranění jejich hráčů, jako tomu bylo v loňské sezóně. Když jsem si přečetl sestavu z posledního přípravného utkání s Varnsdorfem (výhra 7:3), tak jsem tam viděl dvě jedenáctky hráčů, kteří by jinde hráli v základní sestavě. Jedno „pozor“ bych tady ale měl. Tolik hráčů, kteří potřebují hrát a chtějí hrát, je někdy na škodu a může to být problém. Uvidíme.

Dalším týmem nahoře by měl být Jablonec a to nejen proto, že mu šéfuje předseda FAČR pan Pelta. Já tomuto týmu ovšem moc nevěřím. Zisk dvou trofejí při nástupu trenéra Skuhravého je trochu zavádějící argument. Vítězem Poháru České pošty se stal až po penaltách a to je v ligovém utkání ztráta, a o vážnosti Superpoháru jsem už psal. Podobně na tom před rokem byla Olomouc. Získala Superpohár v souboji s Libercem, který se připravoval, podobně jako letos Plzeň, na předkolo Ligy mistrů.

Dalším zajímavým týmem je zcela jistě Dukla Praha. Moc se mi líbí jejich klubová strategie, do které zapadá trenérská dvojice Kozel + Suchopárek. Hlavu a patu má i doplňování a obměna mužstva. Navíc to vypadá, že se zkvalitní i ekonomická situace klubu, kdy jej koupí podnikatel Paukner.

Podobná očekávání jsou na stole i u dalšího tradičního pražského klubu Slávie. Po návratu trenéra Petrouše mužstvo ožilo a závěr předchozí sezóny zvládlo parádně. Navázat na něj tým může, pokud v klubu neusnuli na vavřínech. Po výměně generálního manažera (za „hokejistu“ Kusého přišel zkušený fotbalový „šíbr“ Šeterle) se to asi nestane.

Zjišťuji, že jsem se již zmínil o sedmi klubech GL a žádný z nich není z Moravy. Ano, je to tak. Moravské prvoligové kluby nejsou favority GL. Možná za něj někdo považuje olomouckou Sigmu. Přál bych si to i já, vždyť jsem tam působil 17 let, v Olomouci jsem se narodil a léta tam bydlím. Jenže to tak bohužel nevidím. Klub mi momentálně nepřipadá jako soudržný tým lidí, kteří sledují především zájem klubu. Důkazem jsou některé události z poslední doby, kdy bez bližšího vysvětlení někteří lidé z klubu odešli a jiní, kteří odejít měli a bylo to tak v médiích prezentováno, tam jsou dosud. Sportovně je Sigma zcela jistě nejefektivnějším klubem ve výchově vlastních hráčů, ale chybí tomu ta „třešnička na dortu“ v podobě účasti v evropských pohárech.

Hrát o sestup bych nepřál nikomu, ale zřejmě se tomu nevyhnou týmy obou nováčků Znojma a Bohemians 1905 a dále Baník Ostrava sužovaný ekonomickými problémy. Vyhnout se tomu budou chtít Teplice, Slovácko, Příbram, Brno a Jihlava.

Už od tohoto pátku 19. července budeme vědět, jak se moje prognózy vyplní. Zkušenost je taková, že některé ano, ale některé budou úplně jinak. A kt

Komentáře nejsou povoleny.