V 19. kole GL všemu ostatnímu dominuje hattrick Milana Baroše

Přesto, že i 19. kolo naší nejvyšší fotbalové soutěže bylo velmi zajímavé, nelze při jejím hodnocení začít ničím jiným, než hattrickem Milana Baroše. Všechny tři branky padly po jeho typických akcích, dravém vniknutí do pokutového území soupeře a chladnokrevném proměnění takto vytvořené šance.

Ukazuje se, že určitá nedůvěra některých fotbalových příznivců nebyla na místě. Přiznávám se, že jsem k nim patřil i já, ale mýlil jsem se. Už v utkání v Plzni před týdnem, kdy Baroš nastoupil poprvé v základní sestavě, prokázal, že bude pro zachraňující se tým velkým přínosem svojí kvalitou i zvýšením sebevědomí ostatních spoluhráčů. A hattrick v dalším utkání s Hradcem Králové to jen potvrdil. I z tohoto pohledu bude moc zajímavé páteční utkání dvou dlouholetých regionálních soupeřů v Olomouci, kde se představí Baník Ostrava v současné výborné formě a stejně je na tom i Sigma, která ve třech utkáních na jaře neztratila ani bod a tlačí se na silnou trojku Jablonec, Sparta a Plzeň.
Souboj posledních dvou jmenovaných klubů, Sparty a Plzně, o titul začíná gradovat a to máme do konce soutěže ještě 11 kol. Viktoria Plzeň po předchozí remíze doma s Ostravou nezaváhala v Mladé Boleslavi a dostala tak pod tlak pražskou Spartu, která za několik hodin po utkání Plzně nedokázala porazit Jablonec a napodobila tak svého největšího soupeře ztrátou dvou bodů z minulého kola. A to mohla být  ráda, protože ještě 15 minut před koncem prohrávala 0:2. Remízu zachránila díky drtivému závěru, kdy donutila k chybám brankáře Jablonce. Toto utkání bylo zajímavé i prvním soubojem Jablonce se svým nedávným kanonýrem Lafatou, který už teď střílí v dresu Sparty, ale do sítě Jablonce se netrefil. 
Utkání Plzně v Mladé Boleslavi bylo velmi nervózní, rozhodčí udělil celkem 8 žlutých karet a 2 červené a nemuselo zůstat jen u nich. červenou kartu měl dostat i David Jarolím, čerstvá posila Mladé Boleslavi, ale rozhodčí v jeho případě hodně přimhouřil oko. Zajímavostí byl zcela jistě i fakt, že druhou branku Plzně vstřelil Pavel Horváth z pokutového kopu a nabízí se úvaha, že kdyby nastoupil v předchozím utkání s Baníkem Ostrava, kdy Limberský neproměnil penaltu, tak by Plzeň vyhrála, protože Horváth by ji proměnil. To jsou ovšem jen ta známá „kdyby“ a na ně se ani fotbal nehraje.
Gambrinus liga se pomalu dostává do fáze, kdy některým mužstvům a tedy klubům začátek odvetné části nevyjde podle představ a to se potom projeví odvoláváním trenérů. Letos ta fáze vlastně začala ještě před jejím zahájením v případě Českých Budějovic, ale to je jen taková  česká rarita. V tomto kole byl odvolán trenér Příbrami Karol Marko a nahradí jej Franta Straka. Tedy za trenéra zaměřeného na taktiku a disciplínu trenér motivátor. Uvidíme, jak se tato změna projeví.
Z dalších výsledků 19. kola určitě překvapila vysoká porážka 0:4 Teplic na domácím stadionu se Slováckem. Zřejmě to bylo pro Teplice, jak jsem viděl ze sestřihu utkání, tzv. „utkání blbec“, kdy svoje šance neproměníte, včetně nastřelené tyče a soupeři vyjde všechno, na co sáhne. 
Jihlava v Olomouci obdržela sice branky až po vyloučení hráče Karlíka, ale i tak by zřejmě s rozjetou Sigmou prohrála. Navíc ve třech utkáních na jaře nevstřelila branku, což jen potvrzuje, že kanonýr Tecl, který přestoupil do Plzně, jim hodně chybí. Liberec podle očekávání porazil České Budějovice, Dukla Příbram a Slávia vyhrála v Brně možná ne podle očekávání, ale určitě to jsou pro Slávii velmi cenné body a uvidíme, jak se to projeví na formě hráčů v dalších utkáních.
V tabulce GL se potvrzují pohárové ambice Plzně, Sparty, Jablonce a Olomouce, na konci tabulky je nyní s malým odstupem čtyř bodů čtveřice Příbram, České Budějovice, Teplice a Hradec Králové. Nervózní průběh některých utkání potvrzuje, že pomalu jde  tzv. „do tuhého“. Proto se máme určitě na co těšit. Už proto, že se konečně probudili střelci branek.
Tentokrát se trefili 22 krát, což je zlepšení od posledního 18. kola, kde padlo branek jen 14. Pomalu se lepší i počasí. V této souvislosti jen připomenu kritiku Milana Baroše, že v zimě lidé nepřijdou na fotbal. Tentokrát jich na Bazalech bylo za slušného počasí přibližně 9 600 a před dvěma týdny ve sněhu asi 9 000. Tedy zcela stejně, což potvrzuje, že lidi přijdou za každého počasí, jen musí mít proč. A to teď i v Ostravě mají, protože kromě svého Baníku chtějí vidět i Milana Baroše a to je dobře.

Komentáře nejsou povoleny.