Po reprezentaci nastupují evropské poháry

Pro příznivce fotbalu v zemích, kde neznají zimní přípravné období (Anglie, Francie, Německo, Itálie, Belgie, Nizozemsko a další) neplatí to, co pro nás v Česku. U nás veškeré fotbalové dění skončilo na konci listopadu a od té doby se neděje nic důležitého. Pouze můžeme sledovat přípravná utkání všech týmů.

Na toto téma jsem psal nedávno a poznamenal úskalí, která hrozí v, pro naše kluby, tradičních destinacích Turecku a Kypru. V Turecku to bylo především období dešťů, které jsem poznal i já. Hned na druhý den po tomto mém komentáři tuhle aktuální zkušenost potvrdil trenér Slávie Rada. Trénink museli přeložit do posilovny a utkání s rumunským FC Vaslui dokonce nebylo dohráno pro průtrž mračen.
Kdo by i teď nechtěl věřit, že ve slunném Turecku takové počasí v zimě hrozí, tak ocituji z tzv.“Zpravodajského deníku“, který posílá masér Sigmy ze soustředění v Turecku do regionálního týdeníku „Olomoucký večerník“: „Do hotelu Adora (ve stejném jsem pobýval se Sigmou v roce 1999) jsme přijeli kolem poledne a mohli si užít slunečního svitu a teploty 22 stupňů. Nikdo však netušil, že to byly poslední paprsky za následujících 5 dnů. Před třemi lety nám více než polovinu soustředění zpestřil déšť a neuvěřitelný vítr“, konec citátu. Přesto j já s ním souhlasím, že pro hráče je to dobře, že odjeli trénovat a hrát na přírodní trávníky, protože tady mohli jen na ty umělé a při pohledu z okna na padající sníh by je to čekalo i v těchto dnech.
Tolik tedy ještě krátce k přípravným utkáním, protože před týdnem jsme si již mohli vychutnat výborný výkon naší reprezentace v Turecku a v tomto týdnu již zahajuje play off Ligy mistrů a Evropské ligy. V té druhé soutěži, sice v Evropě méně ceněné, ale pro naše kluby velmi žádané, se představí i dva zástupci Gambrinus ligy. Los jim přisoudil velmi atraktivní soupeře SSC Neapol se Slovákem Hamšíkem a FC Chelsea s čechem Petrem Čechem. O jejich kvalitách je zbytečné se rozepisovat, ale já jsem přesvědčen, že to oba velkokluby s našimi týmy nebudou mít lehké. Oba, Sparta i Plzeň, jsou totiž velmi zkušené týmy se zkušenými trenéry a pokud italský nebo anglický klub ty naše podcení, tak bychom se mohli klidně těšit na další kolo. V tomto ohledu je trochu nevýhodou pro naše týmy, že v kádru Neapole působí Hamšík a v Chelsea brankář Čech. Oba budou určitě nabádat svoje spoluhráče k tomu, aby naše týmy nepodcenili, že mají svoji kvalitu, i když pochází „jen z Česka“. Jenže víte, jak to v hlavách fotbalistů funguje. Mají doslova „svoji hlavu“ a přes veškerá upozornění může k podcenění dojít.
V rozhovoru s hráčem Hamšíkem v deníku Sport mě zaujala jedna odpověď tohoto hráče. Italskou ligu považuje za velmi kvalitní, takticky vyspělou a jejich trenér Walter Mazzarri prý na dodržování taktiky klade ještě větší důraz než ostatní. A to je to, co mě zaujalo. Protože proto je Neapol, podle mého názoru tam, kde momentálně je. Tzn. na špici italské ligy a v evropských pohárech.  
I podle vyjádření bývalého hráče Liverpoolu Vládi Šmicera je na taktickou disciplínu na hřišti zaměřený i současný trenér Chelsea Rafael Benítez, což poznal při společném působení v tomto klubu. Zaujalo mě to proto, protože zhruba před 15 ti lety, kdy jsem tyto povinnosti hráčů na hřišti začal mezi prvními v česku aplikovat, tak mě mnozí kolegové trenéři, kteří se řídili tím známým ironickým heslem „nedělejte z fotbalu vědu“, označili za trenéra zaměřeného na defenzívu. Jsem rád, že čas mi dává i v tomto zapravdu. Bez dobré organizace hry se dnes ve fotbalu nedá uspět a platí to pro všechny hráče na hřišti, bez výjimky. Pro Česko je charakteristické, že právě z této tenkrát „ironické“ skupiny jsou vybíráni trenéři pro českou reprezentaci. S jedním z nich, Petrem Radou jsem měl tenkrát jako trenér prvoligového Jablonce i já osobně jednu zajímavou debatu na toto téma. Paradoxně mě potom v Jablonci po mém odchodu vystřídal. Potěšil mě, když po několika týdnech konstatoval, že tam po mně převzal dobře připravené a trénované mužstvo. Jen já jsem věděl, o čem vlastně mluví.
Jak to funguje v praxi na špičkové úrovni se budeme moci přesvědčit už v tomto týdnu. Od úterý do čtvrtku budeme moci sledovat na různých televizních stanicích utkání evropských pohárů. Před lety se tato utkání vysílala výhradně v České televizi. Dnes je budeme moci sledovat i na stanicích Nova Sport, Fanda, Prima COOL a Eurosport. Je to moc dobře už proto, že ve čtvrtek budou oba naši zástupci hrát ve stejný čas, v 19:00 hodin. Sparta na ČT Sport a Plzeň na Fandě, tak budeme moci přepínat a fandit oběma současně. Držme palce, já Spartě i Plzni věřím, že své slavné soupeře minimálně pořádně potrápí.

Komentáře nejsou povoleny.