Hráčské „loterie“ se rozbíhají naplno

V tomto období, tedy na začátku kalendářního roku, se v českých prvoligových klubech, stejně, jako v těch ostatních,  hráčské fotbalové „loterie“ (jak jsem doplňování a posilování hráčských soupisek nazval v předchozích komentářích) rozbíhají naplno.

Je jasné, že každý klub potřebuje hráče na jiné posty. Mám na mysli brankáře, obránce, středové hráče, útočníky, ale zcela jistě by chtěli do svého týmu získat fotbalisty, kteří se dokáží gólově prosadit. O tom přeci veškeré fotbalové snažení je a kvůli tomu především lidé na fotbal chodí.
Dalším faktorem, který jednotlivé kluby rozlišuje jsou jejich finanční možnosti, které jednotlivé kluby mají. Pokud budu konkrétní, tak zcela jiné mají momentálně naše špičkové kluby Viktoria Plzeň a Sparta Praha, které vydělaly vysoké částky v Evropské lize (i když by si přály vydělat ještě více), jiné má např. Slávia Praha, která se teprve před nedávnem vymanila z existenčních ekonomických starostí a jiné mají druholigové kluby.
Pro všechny ovšem platí, že by nejraději získaly vysokou kvalitu za co nejnižší cenu. To je logické, ale často nesplnitelné. Nesplnitelné je to zejména pro ty, kteří nemají dostatečný přehled o hráčském trhu a o typech hráčů, které potřebují. A jsem zase u toho, co jsem napsal nedávno. Klub musí mít trenéra, který se ztotožní s klubovou filosofií, k tomu dokáže zanalyzovat hráčské potřeby svěřeného týmu a dokáže uspět v přestupové „loterii“. Pokud má k tomu dostatečný přehled o hráčském trhu a k tomu potřebný cit pro zmapování si vytypovaného nebo doporučeného fotbalisty a to po všech stránkách (nejen fotbalové), tak potom je pravděpodobnost výhry v této „loterii“ vysoká. Může se totiž stát, že fotbalově skvělý hráč, ale charakterově špatný, negativně ovlivní atmosféru v kabině a tím i výkonnost týmu. I mně se toto stalo a řešením byl jednou jeho odchod a jednou odchod můj.
Teď konkrétně k některým aktuálním hráčským transferům. Hodně se mluvilo o přestupu útočníka Jihlavy Tecla, dnes již hráče Viktorie Plzeň. V médiích se probírala jeho vysoká cena (20 milionů Kč), kterou majitel Plzně pan Paclík hned v úvodu přestupového jednání Jihlavě nabídl. Podle mého názoru dobře věděl, co dělá a mně to zcela zapadá do propracované klubové strategie Viktorie Plzeň. Tecl je rychlý, agresivní a v koncovce velmi efektivní hráč. Navíc je mladý, tedy pro Plzeň ještě v budoucnu zobchodovatelný hráč. Já jsem sice s útočníkem Teclem nikdy nepracoval, ale i z toho, co si o něm přečtu, co říká v rozhovorech s novináři a z toho, že ve 20 ti letech se stal kapitánem jihlavského týmu mi vychází, že to má v hlavě velmi dobře srovnané a ví co chce dosáhnout a hlavně, jak toho chce dosáhnout a co pro to musí udělat. Proto tato cena, která měla za úkol odradit konkurenci, hlavně Spartu Praha, byla namístě. Určitě si plzeňští všechny potřebné informace i o lidské stránce hráče Tecla zjistili a tím se zvýšila pravděpodobnost úspěchu v této přestupové „loterii“. Tou výhrou mám na mysli, že nebudou v budoucnu litovat takto vynaložených prostředků. A musím dodat, že hlavně si na takovou vysokou cenu za hráče klub vydělal a má ji na účtu.
Pokud bych měl vyslovit podobnou analýzu aktuálních přestupových aktivit konkurenta Plzně Sparty Praha, tak si tak jistý nejsem. Zdůrazňuji, že je to jen můj vnější pohled, ve Spartě mají o svých nových hráčích určitě více informací i díky trenérovi Víťovi Lavičkovi, kterého považuji i s plzeňským Pavlem Vrbou, za koncepční a pracovité trenéry. Přesto zkoušku útočníka Bednáře považuji za „loterii“ s velmi nejistým výsledkem, jakousi z nouze ctnost. Jeho minulost mě vážně varuje a nemyslím jen problém s drogami, ale jeho časté změny klubů atd. Spíše mi to připadá, že Sparta jej chce oživit a třeba nabídnout Jablonci jako kompenzaci za útočníka Lafatu, po kterém tolik touží. Myslím si to i díky nadstandardním vztahům šéfů obou klubů. No a Lafatu bych v „loterii“ řadil na úroveň Tecla.
Liberecký Vácha už je dnes také hráčem Sparty. Fotbalově Sparta určitě takového hráče potřebuje, jen se musí ukáznit. Tři červené karty za půl sezóny je opravdu hodně.
S neukázněnými hráči má totiž Sparta zkušenosti. Mám na mysli Tomáše Řepku. Sparťané to sice veřejně nepřiznají, ale určitě si uvědomují, že tento hráč, výborný fotbalista, ale nesplňující spoustu kritérií lidských, se jim nevyplatil. Nemám tak na mysli ani vysoký plat. Ten si Sparta mohla dovolit a já jej ani neznám a ani mě  nezajímá. On se jim zcela jistě nevyplatil především svojí nedisciplinovaností a negativním působením na hráčskou kabinu. Díky jeho blikanci v utkání s Brnem vlastně Spartu připravil o titul mistra, dalšími blikanci si vysloužil tresty a nemohl hrát a kabinu fakticky neřídili trenéři, ale Tomáš Řepka a někteří další starší hráči. A to bylo roky špatně. Nemyslím praxi, že kabinu řídí starší hráči. Tak to musí fungovat všude, ale nesmí to být špatným směrem pro trenéra i klub. Docela jsem se tenkrát podivoval, že to pan Křetínský neřešil daleko dříve, než až loni v létě zřejmě z iniciativy trenéra Hřebíka, sportovního ředitele po příchodu trenéra Lavičky. Svoje lidské „kvality“, které právě ve Spartě podcenili, prokazuje Tomáš Řepka i v posledních dnech. Mám na mysli kausu s hráčskou sparťanskou pokladnou  a zajímavý byl i dnešní rozhovor s trenérem Českých Budějovic Soukupem. Z něj je mi jasné, že odchod Řepky, který již ztratil motivaci, prospěje celému týmu. Těm spoluhráčům, které zbytečně buzeroval (vybral si určitě ty méně průbojné a odolné) spadl kámen ze srdce a psychicky se uvolní  pro fotbal a ty, kterým bude chybět na kafi apod. se více koncentrují na fotbal a trénink.
Z toho všeho mi vychází, že Tecl v Plzni je lepší „kauf“, než udělala Sparta. Především proto, že Tecl má blíže k Nedvědovi a Čechovi a hodně daleko k Řepkovi. U těch sparťanských posil o tom nejsem přesvědčen a na to já hodně dám. Ale je docela možné, že se pletu. Vždyť je to „loterie“.
 

Komentáře nejsou povoleny.