Kromě Gambrinus ligy začala sezónu i reprezentace.

V uplynulém týdnu se hrálo kromě čtvrtého kola Gambrinus ligy a dalších nižších soutěží i první přípravné utkání české reprezentace po úspěšném EURO 2012 a před zahájením kvalifikace o mistrovství světa, které bude pořádat za čtyři roky opravdová fotbalová bašta Brazílie. Už to samo o sobě je velmi lákavá představa a doufejme, že se na tento svátek fotbalu probojuje i náš národní tým.

Utkání na Ukrajině sice nepřineslo žádnou branku, skončilo nerozhodně 0:0, ale poskytlo spoustu poučného materiálu pro trenéra Bílka i samotné hráče. Nedivím se trenérovi, že už při přivítání svých svěřenců na srazu před utkáním apeloval na jejich zodpovědný přístup k tomuto poslednímu testu před zářijovým kvalifikačním utkáním v Dánsku, protože před rokem, ve stejném období našim chlapcům utkání v Norsku posloužilo zřejmě více k příjemnému setkání fotbalových kamarádů, posezení u kávy a rozebírání problémů v jednotlivých klubech, než jako sraz před důležitým testem výkonnosti celého týmu. To utkání zkrátka někteří nebrali až tak vážně, možná jen trenér. Podle toho to také dopadlo. Prohra 0:3 a hlavně nezodpovědný výkon dostaly mužstvo i realizační tým pod vlnu oprávněné kritiky.
Tentokrát naši reprezentanti byli evidentně mentálně lépe připraveni, i když za soupeřem zaostávali skoro ve všem. Ve schopnosti udržet míč, v dynamice pohybu i práci s míčem. Před vyprodaným stadionem bylo nasazení ukrajinských hráčů maximální a k mému překvapení jim to vydrželo celých 90 minut. Naši hráči přes veškerou snahu nedokázali po zisku míče něco vytvořit, Ukrajinci je okamžitě po ztrátě míče atakovali, naši neměli vůbec čas a prostor ke hře. Nebezpeční jsme byli až v posledních deseti minutách, jenže před tím nás několikrát zachránila nepřesnost domácích v zakončení a brankář Čech. Výsledek je nakonec podstatně lepší, než náš výkon.
Přesto mám pro naše reprezentanty tentokrát slova pochopení a není to hledání výmluvy. Bylo totiž evidentní, že domácí tým byl rozehranější, jeho hráči mají za sebou již pět nebo šest kol ukrajinské a ruské ligy, kdežto většině našich fotbalistů (kromě Gambrinus ligy) mistrovské soutěže ještě nezačaly. Přípravná utkání nikdy nenahradí ta mistrovská a tím trpěla naše nerozehranost.
Nejsmutnější na tomto utkání potom byl okamžik, kdy se zranil čerstvý bundesligový hráč Pilař. Bohužel pro něj, Wolfsburg i českou reprezentaci jde o přetržení křížového vazu v koleni, což znamená minimální půlroční léčení.
Doufejme, že poznatky z tohoto přípravného utkání, o kterých jsem se zmínil na začátku tohoto komentáře, trenéři a zejména hráči sami pro sebe dostatečně vyhodnotí ku prospěchu utkání v Dánsku. O tom totiž přípravná utkání jsou.

Komentáře nejsou povoleny.