Snad už i permanentní kritici uznají, že jsme úspěšná fotbalová země

Než se pustím do hodnocení třetího kola EURO 2012 ve skupinách a celkových „skupinových“ výsledků , tak si neodpustím popíchnutí směrem k těm, kteří neustále kritizují kvalitu českého fotbalu. Zdůrazňuji, že mluvím o kritice kvality, ne o kritice fungování našeho fotbalu, ať už jde o různá pochybení, podezření apod. Tam mají kritici často pravdu.

     I letošní EURO potvrdilo postupem našeho týmu do čtvrtfinále (v této chvíli chybí do začátku čtvrtfinále Česko-Portugalsko několik hodin), že patříme k evropské reprezentační špičce. Pokud se jedná o tu klubovou, tak i přes obrovský handicap v ekonomických možnostech, tak výsledky a způsob hry, jakým se prezentovala v letošní sezóně Viktoria Plzeň tuto kvalitu potvrzují. Do tohoto výčtu patří i fakt, že v naší současné reprezentaci patří ke klíčovým hráčům zástupci české nejvyšší fotbalové soutěže Gambrinus ligy. Nesmím zapomenout na pravidelné účasti českých mládežnických výběrů různých kategorií na vrcholných turnajích, jako jsou Mistrovství Evropy a Mistrovství světa.
Pokud kritikům ještě tahle fakta nestačí, tak uvedu ještě další. Naše reprezentace se zúčastnila na posledních pěti EURO. To je série, kterou se mohou pochlubit jen evropští fotbaloví giganti Německo, Španělsko, Francie, Itálie, Portugalsko a Nizozemsko. Zdá se vám ta společnost atraktivní? Souhlasím! A k ní patří i Česko. Raději nebudu porovnávat ekonomické, klimatické a materiální přednosti všech těchto zemí s možnostmi u nás. Tam jsme za nimi o pořádný kus a přesto jim dokážeme konkurovat. A pokud se najde po těchto řádcích ještě někdo, kdo bude pochybovat o kvalitě práce českých trenérů, tak už mu, podle mého názoru, není pomoci…
Teď tedy ještě k momentálně probíhajícímu EURO 2012. Postupující týmy ze čtyř čtyřčlenných skupin se daly poměrně lehce odhadnout už před jeho zahájením s jednou výjimkou. Tou byla naše skupina „A“. Byla jasně teoreticky nejslabší, a proto i nejvyrovnanější. Konečný postup našeho týmu a Řecka byl úplným opakem, než tipovaly sázkové kalendáře. Těm vycházelo podle kurzů, že to bude Rusko a domácí Polsko. V těch dalších skupinách postupovaly favorizované týmy. Ze skupiny „C“ Španělsko a Itálie, ze skupiny „D“ Anglie a Francie. Ze skupiny „B“, kde byly favority hned tři týmy, se to podařilo Německu a Portugalsku na úkor Nizozemska. Není náhoda, že z osmi čtvrtfinalistů je hned šest (mezi nimi i Česko!!!!), kteří se pětkrát v řadě na EURO probojovali.
Dalším zajímavým faktem je to, že ze zemí bývalého „východního“ bloku se EURO 2012 zúčastnilo 5 týmů (z toho tři v naší skupině) a postoupili jsme jenom my.
Co se týká průběhu třetího kola ve skupinách, tak v něm padlo nejméně branek a to jen 14. Připomínám, že v prvním 20 a ve druhém 26. V tom třetím totiž jsou tzv. karty jasně rozdané a podle toho se volí i zápasové strategie a způsob hry. Komu stačí k postupu remíza, tak se nikam nežene (první poločas našeho utkání s Polskem) a pokud potřebuje někdo vyhrát, tak teprve potom „přitlačí na pilu“ (náš druhý poločas s Polskem). V našem případě jsme to dokázali, Rusové již s Řeckem nikoliv. Tady se potvrdila výhoda prvního vstřeleného gólu. Pokud bychom s Polskem inkasovali jako první, tak by bylo velmi složité skóre otočit. To stejné v případě Rusů v opačném gardu.
Od dnešního večera se posouváme ze skupinové fáze EURO 2012 do vyřazovací a to bude opravdový adrenalin. Pro nás v České republice hned dnes večer. Já našemu týmu věřím. Přiznávám, že je to především proto, že trenér Bílek využívá zkušenosti, kvalitu a sehranost hráčů z Plzně. Rosický zřejmě hrát nebude, ale to si už naše mužstvo vyzkoušelo s Polskem.      Velké téma je Portugalec Ronaldo. Já to tak nevidím. On hrál velmi dobře až ve třetím utkání s Nizozemskem, které k postupu potřebovalo vyhrát o dvě branky a podle toho volilo strategii a způsob hry. Hráli hodně „nahoře“ a s mnoha ofenzivními hráči. My budeme hrát jinak, více zezadu, nedáme soupeři, tedy ani Ronaldovi, tolik prostoru. Po zkušenosti z prvního utkání s Ruskem ne jenom hráči, ale už i trenér Bílek ví, jak by to dopadlo. Proto našemu týmu věřím.

Komentáře nejsou povoleny.