Po dvou kolech ve skupinách na EURO 2012 přituhuje

 Máme za sebou druhé kolo utkání ve skupinách na EURO 2012 a potvrzuje se fakt, že to první lze vždy chápat jako „jen“ zahřívací. V tom totiž nikdo nechce především zahájit turnaj porážkou, hraje se opatrně, na jistotu. I když náš tým tedy opatrně nehrál, a proto hned 4 krát inkasoval a mohlo být ještě hůře.

I český tým patřil k těm pěti, kteří v úvodním kole prohrály a nastupovaly tedy do druhého utkání s cílem vyhrát, což se nám s Řeckem podařilo. Ve stejné situaci byly i týmy Švédska, Nizozemska, Portugalska a Irska. Z nich se vyhrát podařilo jed dvěma, Česku a Portugalsku, zbylé tři opět prohrály a to znamená, že již po dvou kolech už nemají šanci na postup ze skupiny do čtvrtfinále Švédsko a Irsko. Nizozemsko i přes dvě porážky šanci ještě má, ale nemá svůj osud jen ve svých rukou. Musí vyhrát a čekat na výsledek utkání Německo-Dánsko. Při pohledu na skupiny z druhé strany, z pohledu jistoty postupu, tak tu nemá po dvou utkáních nikdo. Ano, někdo ji má větší, než jiný tým, ale 100% jistotu nemá nikdo. Ve srovnání s minulým EURO 2008 v Rakousku a Švýcarsku je to velká změna. Tam totiž měly po dvou utkáních ve skupinách jistotu postupu do čtvrtfinále hned čtyři týmy. Portugalsko, Chorvatsko, Nizozemsko a Španělsko. Vlastně v každé skupině jeden. Svědčí to o mimořádné vyrovnanosti letošního EURO 2012. Jen pro zajímavost uvedu, že trenéři jmenovaných čtyř týmů tenkrát ve třetím utkání šetřili spoustu hráčů základní sestavy, přesto ve čtvrtfinále uspěli pouze Španělé a to ještě na pokutové kopy s Itálií. Ostatní tři týmy byly vyřazeny, navíc se soupeři, kteří museli ve třetím utkání ve skupině vyhrát, aby se do čtvrtfinále protlačili a hráče tedy šetřit nemohli (Turecko, Německo, Itálie a Rusko).
Pojďme zpět k současnému turnaji. Jedním z hlavních argumentů změny strategií ve druhém kole turnaje ve srovnání s tím prvním, je počet vstřelených branek. Nutnost některých týmů získat  plný počet bodů k naději na postup do čtvrtfinále vede také k ofenzivnějšímu způsobu hry a ten současně k většímu počtu vstřelených branek. To se plně potvrdilo. V prvním kole padlo 18 branek, v tom druhé hned 26! Což je v průměru přesně o jednu více v každém z osmi utkání. Tento nárůst se shodou okolností týká i našeho týmu. V prvním kole jedna branka Rusku, ve druhém dvě Řecku. V našem případě byl navíc rozdíl především v počtu obdržených branek.
Dalším zajímavým údajem je fakt, že zatím ani jedno utkání neskončilo bezbrankovou remízou 0:0, což je určitě dobře. V médiích to odborníci také zaznamenali a hodnotí jako velmi pozitivní statistiku. Já jsem byl na minulém EURO 2008 jako spolukomentátor a mám tedy ve svém archívu uschované veškeré informace, zvláštnosti a zajímavosti, včetně různých statistik. Při jejich srovnání s letošním EURO 2008 jsem zjistil, že tenkrát po kompletních třech kolech ve skupinách skončilo bezbrankovou remízou 0:0 jen jedno utkání. Takže to není letos nic mimořádného. Jen pro srovnání, v prvním kole ve skupinách tam padlo 16 branek, ve druhém 23. Z toho jasně vyplývá, že letos tam je malý nárůst. Uvidíme, jak dopadne srovnání po ukončení utkání ve skupinách. Minule padlo ve třetím kole branek 18, celkem tedy 57. Na letošním EURO 2012 jich máme zatím 44.
Třetí kolo máme již „za dveřmi“ a v něm se bude definitivně o všem rozhodovat (kromě vyřazení Irska a Švédska). Ve dvou skupinách mají reálnou šanci na postup všechny čtyři týmy, včetně „naší“ skupiny „A“. Tak dramatické to tedy na EURO 2008 v Rakousku a Švýcarsku nebylo a hlavně i pro nás u mikrofonu byl šokem závěr třetího utkání Česka s Tureckem, kdy jsme ztratili postup do čtvrtfinále. Přejme si, aby to tentokrát s Polskem bylo jinak. Už proto, že jsem v anketě fotbalových expertů v deníku Sport před turnajem jako jediný tipnul náš postup do semifinále a to by splnit bez postupu do čtvrtfinále nešlo….

Komentáře nejsou povoleny.