Co mě ještě zaujalo ve 21. kole Gambrinus ligy

  Kromě zvyšující se úspěšnosti hostujících týmů v Gambrinus lize (a nejen v ní) jsem získal v posledním kole ještě několik dalších zajímavých postřehů.

Všichni jsme si pochvalovali zvýšený počet branek v podzimní části Gambrinus ligy, jehož průměr na jedno kolo byl 2,73. V jarní části padá v průměru na kolo branek méně (postupně 21, 17, 18, 18 a 18), což průměr snížilo na 2,63. V posledním 21. kole hned ve třech utkáních branka nepadla a osm týmů neskórovalo. Tohle všechno potvrzuje, že, jak já říkám, na podzim se jen rozdávají karty, proto se hraje ofenzívněji a odvážněji, a na jaře jsou už karty rozdané. Všichni vědí, zda hrají o titul, evropské poháry nebo o sestup. Proto nutnost bodovat a někdy proto přizpůsobit i herní styl zisku třeba i jen jednoho potřebného bodu vidíme častěji. Nejsme na tom tak sami. V nejkvalitnějších evropských ligách byl o posledním víkendu průměr vstřelených branek podobný (Španělsko 2,22, Itálie 2,56, Francie 2,30, Česko 2,25, Anglii jsem nehodnotil, protože se tam hrála jen čtyři utkání). Výjimkou bylo Německo, kde byl průměr 3,78. V případě německé Bundesligy to není žádné překvapení, protože, jak jsem již několikrát na těchto stránkách napsal, Bundesliga je atraktivní liga i díky velkému počtu branek, což ovšem není současně kritériem pro určení kvality hry.
Další postřeh se týká dvou podobných utkání, kdy jeden tým ještě krátce před koncem vedl 2:0 a po závěrečném hvizdu rozhodčího svítil na ukazateli skóre stav 2 : 2. Ve fotbalu se sice běžně stává, že branky padají v závěrečných minutách a ovlivní zásadně celkový výsledek, jenže v tomto případě stihly prohrávající týmy v úplném závěru srovnat ztrátu dvou branek a navíc hned ve dvou utkáních v jednom kole. Jen to potvrzuje, že fotbal je hra nečekaných zvratů a pro hráče potvrzením faktu, že hrát se musí až do posledního hvizdu rozhodčího. Pro prohrávající to je signál nikdy se nevzdávat, pro vyhrávající nikdy tzv. neusnout na vavřínech. Možnou inspirací pro dotahující týmy Slovácka v Českých Budějovicích a Mladé Boleslavi doma s Příbramí byl „kousek“ Liberce před týdnem, kdy dokonce v nastaveném času dokázali jeho hráči vstřelit dvě branky a otočit skóre utkání s Mladou Boleslaví na 2:1.
Při srovnání 20. a 21. kola najdeme několik zajímavých srovnání, která dokumentují, jak je fotbal nevyzpytatelný a z výsledků jednoho kola nelze dělat předčasné závěry pro kolo následující. Případ č.1: Olomouc dokáže za druhý poločas v Plzni vstřelit 4 branky, za týden doma 4 branky za stejný časový úsek obdrží s Libercem. Případ č.2: Mladá Boleslav v Liberci obdržela v závěru utkání 2 branky, za týden doma v závěru utkání 2 branky vstřelí. Případ č.3: Plzeň doma prohraje ostudně 0:4 s kandidátem na sestup (i když po odečtu 9-ti bodů) a za týden vyhraje 2:0 v Jablonci s kandidátem na evropské poháry. Případ č. 4: Teplice v prvním jarním utkání vstřelí 3 branky skvělé Plzni a potom ve čtyřech utkání vstřelí dohromady jen jednu a neskórují ani s posledním Žižkovem doma.
Závěren jen krátce. Je dobře, že situace na obou pólech tabulky Gambrinus ligy se dramatizuje a tím slibuje zajímavý a napínavý průběh až do konce.

Komentáře nejsou povoleny.