Úspěšný český fotbalový podzim

  Už v předchozím komentáři, věnovaném losování EURO 2012, jsem se zmínil o úspěchu naší reprezentace, v podobě postupu na tento prestižní turnaj. Jenže do úspěšného českého fotbalového podzimu patří zcela jistě i pohárová jízda Viktorie Plzeň (vrátím se k ní v samostatném ohlédnutí až po dnešním posledním utkání skupiny Ligy mistrů s AC Milán) a průběh a atraktivnější kabát naší nejvyšší fotbalové soutěže Gambrinus ligy.

Jedním z nejvíce sledovaných parametrů ve fotbalu je počet vstřelených branek. V loňském ročníku bylo dosaženo číslo 634 vstřelených branek, což je dosavadní rekord v její 18 ti leté historii. Pro orientaci, jen 6 krát se dosud počet přehoupl přes 600 vstřelených branek. No a v podzimní části Gambrinus ligy (započítal jsem jen 15 kol, tedy bez předehrávaného 16.kola, které bylo s 29 brankami velmi bohaté) bylo dosaženo 321 branek. Tzn., že loňský rekord je opět v ohrožení, pokud fotbalistům střelný prach nezvlhne. Kapitolou samou pro sebe je neskutečných 17 branek (bez 16.kola) jabloneckého Lafaty. Opravdu skvělé číslo a Lafata bude určitě vysoko i ve statistikách v celé Evropě, což už tu dávno nebylo.
Zvýšený počet branek v soutěži je určitě pozitivní trend. V tomto případě navíc i z pohledu příčin tohoto nárůstu. Vyššího počtu vstřelených branek lze dosáhnout i sníženou kvalitou organizace hry v defenzívě. Jenže naštěstí tohle není ten případ. Naše nejvyšší soutěž je totiž odborníky hodnocená, jako takticky velmi vyspělá. Proto je evidentní, že k nárůstu efektivity naší nejvyšší fotbalové soutěže přispělo zejména ofenzívnější pojetí hry. V tomto směru patří k nejlepším tradičně Plzeň, Jablonec, Sparta a k nim se přidal především Liberec a překvapivě i Příbram, občas i Mladá Boleslav.
Dalším faktorem, kterého jsem si během podzimní části Gambrinus ligy všiml je trend vyššího počtu zisku bodů a počtu vstřelených branek na hřištích soupeřů. Celkově v loňském ročníku získala mužstva „venku“ 244 bodů, letos za podzim 149 (15 kol). Vstřelených branek „venku“ loni 248, letos na podzim už 146. Při udržení trendu a vynásobení dvěma je tam evidentní nárůst. Nejaktivnější v tomto směru se stala Sparta z loňských 31 bodů za sezónu na 24 (všech osm vítězných utkání bez 16.kola), tedy absolutní maximum. Za ní potom Liberec, který na podzim získal „venku“ 20 bodů a vstřelil 22 branek, loni za celou sezónu získal jen 13 bodů a vstřelil pouze 10 branek. Přesto, že oběma se naopak zcela podle představ nedařilo na domácím stadionu, tak především díky bilanci „venku“ jsou na prvních dvou příčkách tabulky.
Ukazuje se zkrátka, že hrát proti defenzívněji hrajícímu soupeři se naše mužstva prosazují hůře, než „venku“, když soupeř, před domácími diváky, přeci jenom hraje více dopředu a otevírá prostor na rychlý protiútok. A jsme zase u momentu, který jsem vzpomenul nedávno. U nás se hra na rychlý protiútok stále považuje za něco nepatřičného. Ovšem o tom přeci fotbal je, o rychlé přechodové fázi po zisku nebo naopak ztrátě míče. Potvrzují to především mužstva jako Plzeň, Liberec, Mladá Boleslav, Sparta, Jablonec a Příbram.
Naopak podzim nevyšel Baníku Ostrava, Sigmě Olomouc (i díky korupční aféře) a nejhůře je na tom Žižkov. Vzhledem k tomu, že tabulka po 16.kole je zkreslená počtem utkání hraným „doma“ a „venku“ (někdo 7 a jiný 9 krát), tak postavení Žižkova je již skoro beznadějné (hrál „doma“ 9 krát).
Dalším pozitivním vysvědčením pro Gambrinus ligu je zásadní přínos jejích hráčů pro postup naší reprezentace na EURO 2012. Jedná se především o Jiráčka, Pilaře a Gebre Selassie, dále Petrželu a Koláře.
Na závěr moje přesvědčení, že naše nejvyšší soutěž není vůbec tak špatná, jak se o ní mluví. Je tam možno vidět stále více kvalitních utkání i skvělých fotbalových akcí. Co chybí jednoznačně? Ta pravá fotbalová atmosféra na zaplněných tribunách. Popularita fotbalu šla v poslední době u nás dolů a to nikdy nebyla na patřičné výši. Klubismus, jak můžeme vidět v zahraničních vyspělých ligách, u nás neexistuje. U nás v Česku jsme na ligu moc kritičtí, možná trochu pohodlní a možná se lidem již návštěva fotbalového utkání nevejde do finančního rodinného rozpočtu. Snad se toto všechno změní k lepšímu, protože úroveň Gambrinus ligy je lepší už nyní.

Komentáře nejsou povoleny.