Nepodceňujme „svoji“ Gambrinus ligu

Bezprostředně po úspěšném reprezentačním bloku (i když postup do baráže je „jen“ splněná povinnost), přišla ve fotbalovém kalendáři na řadu opět naše nejvyšší fotbalová soutěž Gambrinus liga, už 10. kolem. V něm mě zaujalo hned několik utkání.

Svojí kvalitou to byla utkání Slovácko – Plzeň, Sparta – Liberec a Jablonec – Příbram. Další dvě okolnostmi, které jej provázely. Utkání Olomouc – Mladá Boleslav proto, že jsem v Sigmě 17 let působil a není mi její osud, po odečtu bodů, lhostejný a utkání Žižkov – Slávia, díky trenéru Strakovi a emocím, které jeho angažmá ve Slávii vyvolalo, a které ovlivnily i atmosféru během utkání.
Teď tedy pěkně popořádku o těch kvalitních . Možná máte pocit, že z osmi utkání tohoto kola označit za velmi kvalitní jen tři, je málo. Já si to nemyslím. I v těch nejlepších ligách v Evropě nemají všechna utkání potřebnou kvalitu. Slovácko proti Plzni hrálo bez respektu, před plným stadionem hráči dřeli, ale postupně se projevila zkušenost soupeře z Plzně. Domácí hráli fyzicky náročný fotbal a není se co divit, že ve druhém poločasu jim už došly síly. Škoda hrubé chyby obránce Mezlíka, který doslova „namazal“ malou domů plzeňskému Petrželovi a ten nezaváhal. I přes porážku svého mužstva museli domácí diváci odcházet ze stadionu s dobrým pocitem.
Sparta překvapivě prohrála s Libercem a co je ještě překvapivější, že zcela zaslouženě, což všichni Sparťané museli uznat. Liberec hrál naprosto skvěle, sebevědomě a jejich rychlé protiútoky byly velmi nebezpečné. Zářili především Breznaník, Gebre Selassie a Štajner. Akcí těchto tří hráčů bylo hodně, ale ta, z které padl třetí gól hostí, byla naprosto famózní a ve vyspělých ligách by ji opakovali celý týden. Patička Štajnera, průnik Gebre Selassie, finta na obránce a centr před branku, kde Breznaník, doslova v poloze ležícího střelce, hlavou do prázdné branky skóruje. Opravdová paráda. Spartě v tomto utkání moc chyběl kolos na hrotu Kweuke, ale to vůbec nesnižuje výborný výkon Liberce
Další lahůdkou bylo určitě i utkání v Jablonci (jen jsem o něm četl a viděl sestřih branek), kam zamířila ofenzívně a atraktivně hrající Příbram. Pokud v této větě cítíte určitou dávku ironie, tak to cítíte správně. Já totiž nemám rád velkohubá vyjádření začínajících trenérů o atraktivním a ofenzívním fotbalu (možná je to moje chyba, protože to se dnes chce slyšet) a trenér Příbrami Vavruška mezi ně patří. Takový fotbal totiž chceme hrát všichni a považuji to za samozřejmost (já jsem se svými devatenáctiletými svěřenci v neděli vyhrál ve Znojmě 9:0), ale také musíme vnímat kvalitu soupeře. Vyprávět by o tom mohla třeba Žilina, která chtěla hrát Ligu mistrů stejným způsobem, jako Corgoň ligu. Nedávno s podobnými prohlášeními nastupoval právě do Příbrami trenér Nádvorník. Dobře se to poslouchalo, ale dlouho tam nevydržel. Trenér totiž musí mít kromě toho i výsledky. Naopak Jablonec potvrdil svoji nespornou vysokou útočnou kvalitu, zejména na domácím stadionu.
Sigma Olomouc je opět bez devíti bodů za údajnou korupci a v utkání s Mladou Boleslaví se potvrdilo, že je to hodně velké břemeno pro hráče i celý klub. Dovedu si představit pocit hráčů, kteří chtějí hrát o evropské poháry a teď je z toho jen boj o holý život. Trenéra Psotku čeká hodně práce především s hlavami hráčů.
Na závěr mého výčtu utkání jsem si nechal pražské derby Žižkov – Slávia. Pro trenéra Straku velmi náročné utkání a zdaleka ne jen průběhem a výsledkem na hřišti. Atmosféra byla totiž zvláštní a pro něj nepříjemná. Ovšem v tomto případě se u mě lítost nějak nedostavuje. Franta si totiž za všechno může sám tím, jakým dokáže být hercem, jak se dokáže přetvařovat, jak se dokáže účelově a neupřímně doslova podbízet těm, momentálně správným skupinám lidí a těmi byli svého času ultras Sparty. Divadlo o sparťanském srdíčku bylo nejen trapné, ale i lživé. Fotbal je sice hra emocí, ale trenéři by v ní neměli přebírat role šašků. Možná si po letech vzpomněl na své návštěvy v kotli fanoušků Sparty, když jej na lavičce Sparty vystřídal kolega Hřebík. Teď se mu to vrátilo i s úroky.
V této souvislosti jsem zaznamenal v médiích výčet několika podobných případů trenérů, které příznivci nového klubu nepřijali. Došlo mi, že všechno nepříjemné jsem ve své trenérské kariéře musel prožít i já. Kromě několika krachů klubů a trénování hráčů bez výplat, jsem zažil i roli „nechtěného“ trenéra, navíc v rodné Olomouci, v klubu, kde jsem působil tolik let. Přijal jsem nabídku trénovat prvoligové mužstvo po vypršení smlouvy tehdejšího trenéra (Petra Uličného), což je naprosto běžná praxe. Navíc já byl v té době volným trenérem. Běžně se totiž stává, že se všeobecně ví, že trenér klubu „A“ bude od nové sezóny trénovat klub „B“. Jenže fandové klubu to považovali za podraz na u nich velmi oblíbeného trenéra. Už v prvním domácím utkání jsem musel proto poslouchat skandování „Palička ven“ a po čtvrtém kole se jim jejich přání splnilo. Nedávno mi pan Kubíček, tehdejší šéf v Sigmě, prozradil důvod mého odvolání. Prý potřeboval spolubojovníka ve válce s ČMFS (dnes FAČR i na postu trenéra. V této roli se mu zdál lepší Petržela… I takové jsou důvody vyhazovu trenéra. Jen podotknu, že s tím souhlasím. Já totiž bojovník proti FAČR nejsem, já jsem fotbalový trenér.

Komentáře nejsou povoleny.