Vysoká škola taktiky a zápasové strategie

  Včera večer jsme mohli sledovat, všemi dlouho očekávanou, premiéru našeho zástupce v Lize mistrů , Viktorie Plzeň, v „domácím“ utkání na stadionu v pražském Edenu proti běloruskému klubu BATE Borisov. Průběh tohoto utkání jsem komentoval on-line pro server „isport“, proto jsem jej sledoval velmi pečlivě. Zaujal mě tedy nejen průběh, ale i taktické záměry obou soupeřů při vstupu do utkání a jejich změny v průběhu hry, které odpovídaly vývoji skóre.

Ještě před tím bych se chtěl zmínit o zápasové strategii, kterou musí trenér Vrba, vzhledem k zápasovému programu, řešit. Jeho mužstvo vstoupilo do sezóny úspěšným postupem do Ligy mistrů, ale zároveň jim v Gambrinus lize uniká jejich největší soupeř v boji o titul, Sparta Praha a tím i možnost hrát Ligu mistrů i v příští sezóně. V pátečním ligovém utkání v Olomouci bylo totiž evidentní, jak moc všem záleží na zisku tří bodů. Nejen zaujetím samotných hráčů na hřišti, ale i volbou nejsilnější možné sestavy. Trenér Vrba nikoho před historickou premiérou v Lize mistrů nešetřil a i z vyjádření všech bylo cítit, jak moc jim záleží na vítězství v tomto utkání.
Před utkáním s Borisovem jsem naopak sledoval odlehčenou nadsázku Pavla Horvátha na pondělní tiskovce, jiní hráči tvrdili, že si jdou utkání užít, jen trenér Vrba říkal, že si nejdou utkání užít, ale vybojovat první body v Lize mistrů. To všechno mě už před včerejším večerním utkání naznačovalo, že hlavy hráčů nejsou našponované tak, jak by, podle mého názoru, měly být, a jak byly před utkáními v předkolech Ligy mistrů. I když se trenér o to určitě snažil. Jsem přesvědčen, že jen v takovém vypjatém stavu hlavy je hráč schopen vydat se ze všech sil. Nejen fyzických, ale i psychických. Zkrátka rozumná míra tlaku je zdravá. Pozitivní byla určitě skvělá atmosféra, kterou vytvořil vyprodaný stadion.
Teď už konečně k samotnému utkání. Oba soupeři vyznávají podobný herní styl, dokonce i stejné rozestavení 4 2 3 1. Zkrátka hru založenou na rychlém protiútoku po zisku míče. V jejich sestavách je hodně rychlostních typů. Také proto Borisov uhrál v předkolech lepší výsledky venku, než doma. Jenže Plzeň hrála „doma“, Borisov venku, tak bylo jasné, že domácí budou hrát do připraveného obranného bloku a rychlé protiútoky budou ve hře především Borisova. Proto bylo důležité, aby se plzeňští hráči vyvarovali zbytečných nevynucených ztrát míče. Průběh utkání tuto přednost Borisova potvrdil a padla takto i vyrovnávací branka hostů.
Od první minuty bylo jasné, že plzeňští hráči musí produkovat jiný fotbal, něž jsou zvyklí. Hrát do obranného bloku, který soupeř postavil zhruba od vlastní poloviny. Prokombinovat jej až k zakončení, a bez hrozby ztráty míče, v dnešním fotbalu nejde, proto volili dlouhé míče za obranu. Nejčastěji stopér Bystroň a často i prvním dotekem, tzn. rychle, Pavel Horváth. Soupeř se nikam nehnal, jen podnikl několik rychlých protiútoků, ovšem k ničemu se nedostal. V poslední minutě, po krásné kombinaci Pilaře a Jniráčka vstřelil vedoucí branku Viktorie Bakoš a bylo jasné, že ve druhém poločasu bude všechno jinak.
A také bylo. Vzhledem ke skupinovému systému Ligy mistrů tento stav hostům nevyhovoval a museli hru otevřít. Více kombinovali na soupeřově polovině, zapojovalo se do ní více hráčů a byli nebezpečnější, než v prvním poločasu. Nakonec zaslouženě vyrovnali na 1:1 a opět se, vzhledem k vývoji skóre, stáhli do bloku. Plzeňští hráči se naopak snažili strhnout vedení na svou stranu, ale měl jsem pocit, že jim k tomu chybí síly. Možná, že vnímali i to, že v Lize mistrů i první bod je dobrý. Nakonec se tak vyjadřovali i po utkání do kamer. Jsem přesvědčen, že pokud by šlo o předkolo, tak by mluvili jinak. Zkrátka hlava by to utkání brala jinak, než ta včerejší. Navíc je jasné, že BATE Borisov byl určitě kvalitní soupeř a ukázalo se, že jejich opakovaná účast ve skupině Ligy mistrů není náhodná.
Vzhledem k tomu, že i druhé utkání „naší“ skupiny mezi Barcelonou a AC Milán skončilo remízou, tak je všechno otevřené a můžeme se těšit na další utkání Viktorie Plzeň v Lize mistrů. Jen se obávám, že pro její hráče bude velmi obtížné zvládnout na úrovni i Gambrinus ligu, což je velká výhoda Sparty Praha, i když by si to ráda s Viktorkou vyměnila.

Komentáře nejsou povoleny.