Postup nebyl utopií

Po týdenním čekání na odvetu Evropského poháru mezi Spartou Praha a FC Liverpool jsme dnes viděli sympatický výkon našeho mužstva. Všechny nás určitě mrzí, že Sparta ten poslední krůček neudělala, ale nedá se nic dělat, bez vstřelené branky to jde moc těžko.

V prvním utkání v Praze hráči Sparty překvapili všechny, možná i hostující hráče a měli blízko k vítězství. Liverpool se spoléhal na domácí odvetu a potvrdila se moje domněnka po  utkání v Praze, že překonat sparťanskou organizovanou hru i za týden na domácím stadionu pro něj nebude nic jednoduchého. Během odvety jim to také došlo a odpovídala tomu i euforie po vstřelení postupové branky v 85. minutě. Vraťme se ovšem na začátek utkání.
Oba soupeři nastoupili se zesíleným středem hřiště, jako v Praze, ale na hře Liverpoolu byla vidět zařazená vyšší rychlost a větší agresivita než v Praze. Sparta začala dobře, dokázala se protlačit i do zakončení (2x Sionko a Kadlec). Postupně se hra vyrovnala a soupeř byl nebezpečný ze standartních situací (Kyrgiakos) a průniky pravého obránce Kellyho. Je třeba říci, že Kadlec a Pamič na levé straně sestavy Sparty na něj nestačili. Bylo dobře pro Spartu, že Kelly se v dalším průběhu utkání zranil a byl střídán. Hra byla vcelku vyrovnaná, což dokazují i ve dvou případech těsně po sobě vyložené šance na obou stranách. Ve 37. minutě Kadlec měl přihrát lépe postaveným spoluhráčům v pokutovém území a hned z protiútoku po zaváhání Řepky měl šanci Kuijt a ve 45. minutě šance dvojice Kušnír a Matějovský a po odkopu tvrdá střela Lucase těsně minula branku.
Druhý poločas probíhal už s větší aktivitou domácích, kteří toužili utkání rozhodnout. Spartě postupně docházely síly, její hráči už se nedostávali do finální fáze protiútoků, a  nevyužila ani zranění dvou hráčů domácích, Kyrgiakose (5 minut nehrál) a Aggera. V závěru utkání nakonec Liverpool rozhodl o postupu brankou po rohovém kopu hlavou, jednoho z nejmenších hráčů na hřišti, neunavitelného Kuijta, který skóroval z prostoru, který hlídal obrovitý Kweuke.
Sparta určitě nezklamala, donutila nadprůměrné mužstvo anglické Premier League k maximálnímu výkonu. Přesto se ukázalo, že rychlá a agresivní hra Liverpoolu dělala letenským problémy. Často si chtěli pádem vykoledovat faul, což vynikající a spravedlivý rozhodčí „nebaštil“.Ve středu hřiště měli Vacek, Abena i Matějovský, stejně jako na krajích Sionko a Kadlec, méně času na řešení herních situací než před týdnem na  Letné a docházelo tím i k více ztrátám míče a nedotažení protiútoků až k zakončení.
Na závěr snad ještě dodám, že Sparta nepostoupila, ale určitě nezklamala. K postupu neměla daleko, ale k tomu jí chyběla především alespoň jedna vstřelená branka v domácím utkání, která by podle průběhu utkání byla naprosto spravedlivá. V odvetě se to domácímu Liverpoolu podařilo. Vyhrál zaslouženě, ale dohánět ztrátu by pro něj bylo hodně složité. Ovšem to jsou jen ta tradiční kdyby a na ta se ani ve fotbale nehraje.

Komentáře nejsou povoleny.