Löw? Mistr taktiky.

Na EURO 2008 jde do tuhého. Dnešním utkáním začíná vyřazovací část a na atmosféře před i během utkání to bylo znát. Při neúspěchu totiž odpadla možnost nápravy, která byla ve skupině. Na tribunách byli v jasné převaze němečtí příznivci, kteří to sem do Basileje mají opravdu pár kilometrů. Jsem tady jako spolukomentátor, ale profesí jsem trenér, proto pro mě bylo toto utkání velmi inspirativní a jak lze z titulku odvodit, pro mě kromě hráčů Německa byl vítězem i jejich trenér Joachim Löw. Ne proto, že musel utkání sledovat z tribuny (nesměl ani o přestávce do kabiny nebo být ve spojení se střídačkou), ale především připravil výbornou taktiku, která na Portugalce platila.

Vše by šlo vystihnout jednou větou, která by zněla: „Němci eliminovali největší přednost Portugalců, což je střed hřiště, kde se rodí jejich smrtící přechodová fáze, a využili jejich největší slabinu, obranné standardní situace“. Toto konstatování je samozřejmě pravdivé, ale velmi nekonkrétní, proto se teď budu snažit jej blíže vysvětlit.
Často se u nás mezi trenéry setkávám s názorem, že trenér má mít svoji filosofii a z toho vyplývající taktické zásady, ty musí uplatňovat a neohlížet se na hru soupeře. Že to je zastaralý názor ukázal i trenér Löw. On totiž překvapivě změnil základní rozestavení svého mužstva 4 4 2, které zvolil ve všech utkáních základní skupiny, na 4 2 3 1. Tedy stejné, v jakém nastoupili Portugalci, a tím porušil výše jmenovanou přežitou zásadu, což byl důležitý faktor v cestě za vítězstvím v tomto utkání. Tímto tahem totiž vyrovnal počet hráčů ve středu hřiště na 5:5 a navíc uvolnil prostor k manévrování na soupeřově polovině hřiště kapitánovi mužstva Ballackovi. Ten se v této roli cítil jako ryba ve vodě a společně s dravci na krajích, Podolskim a Schweinsteigerem, doplňovali na hrotu útočníka Kloseho. Všem kryla záda dvojice defenzívních záložníků Rolfes a Hitzlsperger, ale i oni dokázali několikrát překvapit ofenzívním výpadem. Středová řada Portugalců tak byla vyřazena ze hry, včetně Ronalda. Občas se prosadil jen Deco.
Druhým faktorem, který přispěl k vítězství Němců, byly standardní situace především ze stran. Tímto způsobem vítězové vstřelili dvě branky a obě jako přes kopírák. To není dle mého názoru náhoda. Trenéři Německa dobře věděli, že kvalitními hlavičkáři v týmu soupeře jsou pouze střední obránci Carvalho a Pepe (Ronaldo je spíše útočný hlavičkář ze hry), a proto zahrávající hráč směřoval centry do druhé poloviny branky, tedy do prostoru za oba jmenované obránce, kde kritické souboje vyhráli, i když v druhém případě si Ballack pomohl menším faulem, který rozhodčí nepostřehl. Němci využili nejen svoji výšku, ale i sílu v osobních soubojích.
Určitě nebyla náhoda, že v materiálech, které dostávají novináři i oba soupeři, bylo rozestavení německého mužstva 4 4 2 s Podolskim v útoku a Hitzlspergrem na levé straně zálohy. Tím se stalo, že trenér i hráči soupeře změnou rozestavení byli překvapeni a i zaskočeni.

Komentáře nejsou povoleny.